Политическите и икономически влияния върху петрола

Тим Евънс, специалист по енергийни фючърси на Citi

Петролна инсталация на Tullow Oil в Сингапур. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg Петролна инсталация на Tullow Oil в Сингапур. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg

Тим Евънс, специалист по енергийни фючърси на Citi за новината, че Русия може да сътрудничи с ОПЕК. Коментар за Bloomberg от 3 февруари 2016.

Научихме, че Русия казва, че ще мине време, преди да се види с ОПЕК за намаляване на производството на петрол. Каква е вероятността да чуем новина за намаляване на производството от ОПЕК, която да е смислена?

Битката за постигане на споразумение за ограничаване на производството е тежка. Икономически има смисъл. Няма нужда се бърза и да се пресушават петролни резерви в момент на ниски цени. Намаление на производството от 5% би довело до скок в цената на петрола.

Производството ще увеличи приходите. Икономически е обосновано. Проблемът е по-скоро политически, отколкото икономически. Политически е трудно да бъдат събрани всички заедно, в една стая и в настроение на сътрудничество. Ако има такава сделка, пазарите пак ще се тревожат за изпълнението ѝ. Така че може би трябва да се търси по-голямо намаляване на производството, само за да се получи някакво намаление.

Последни новини
Още от Анализи