Ще остане ли Лондон финансов център на Европа при Brexit

Коментар на Джон Студжински генерален директор на Blackstone

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Референдумът за оставането на Великобритания в ЕС наближа, макар че все още няма официално насрочена дата за него. Анализ на Bloomberg показва, че 23 юни е възможна дата за провеждането му. Дискусиите за това дали Лондон ще запази позицията си на финансов център на Европа в случай че Великобритания напусне ЕС се водят отдавна. Генералният директор на Blackstone Джон Студжински коментира темата пред Bloomberg.

„Финансовият център на Европа, който е Лондон, ще остане там, без значение дали Великобритания е част от ЕС“, каза Студжински.

На хората им харесва да живеят тук, способните хора се стичат насам, инфраструктурата е впечатляваща. Това е глобален град. От него е лесно да се стигне до Азия и Ню Йорк. Има много причини, всички знаем, че Лондон ще остане финансовият център на Европа.

Франкфурт и Цюрих бяха експерименти, които се провалиха поради всички причини, които са ни познати. Те няма да застрашат мястото на Лондон, няма съмнение в това. Лондон ще остане финансовият център на Европа. Но Великобритания не може да напусне ЕС, страната трябва да остане част от него, защото този голям търговски блок е важен и ще продължи да  бъде важен. Една от причините, поради които това стои под въпрос е, че британската икономика се представя много добре. Правителството свърши добра работа в тази насока и си казва: „Представяме се добре, не искаме да споделяме това представяне с останалата част от Европа“. Но преди 4-5 години британската икономика не се представяше толкова добре, като немската и тогава британците потърсиха работа там. Възможността за движение на работната сила, особено в сферата на технологиите, е много важно и трябва да се цени и запази.

Има много неща, на които трябва да обърнем внимание, но в крайна сметка хората ще гласуват емоционално. Великобритания има важен глас в Европа, ако остане част от ЕС, както и в Америка, като част от Европа. Това е много важно от политическа и икономическа гледна точка, а все повече и геополитическа, имайки предвид нестабилността на света, завърши генералният директор на Blackstone.

Последни новини
Още от Анализи