Nagacorp се възползва от туризма

Тимъти Макнали, председател на Nagacorp

Sokha Phnom Penh Hotel & Residence. Пномпен, Камбоджа. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Sokha Phnom Penh Hotel & Residence. Пномпен, Камбоджа. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Коментар на Тимъти Макнали, председател на Nagacorp за гейминг индустрията в ЮИ Азия и плановете на компанията за развитие в Камбоджа. Макнали разговаря с Енджи Лау в студиото на Bloomberg в Хонконг на 2 февруари 2016.

 

Както винаги ми е приятно да разговаряме за резултатите. Доста е различно в гейминг индустрията в момента. Макао от една страна, и всички останали - от другата. Какво става в Камбоджа?

Секторите срещат предизвикателства. Както казвате Макао има 32% спад на приходите за 2015.

Имахме някои добри новини - брутните приходи са нагоре с 26%, нетната печалба - ръст от 27%.

Имахме доста голям продължаващ ръст.

Смятам, че Камбоджа е различен пазар - централната част на ЮИ Азия. Голяма част от клиентите ни са от тази част на света.

Имаме увеличен брой клиенти от Китай и Северна Азия. Но същевременно не сме напълно зависими от този ръст.

За нас е винаги е приятно да дойда във вашето студио. Имаме устойчив и стабилно увеличаващ се ръст от няколко години.

Ако се върнем към 2010. Нетните ни печалби тогава бяха около 44 млн. долара, към 139 млн. долара бяха брутните ни приходи.

Тази година общите приходи надхвърлиха половин млрд. щ.д. Това много ни радва.

Успяхме да предложим не само устойчив ръст с годините, но видяхме ръст и в туризма, все повече подобряваща се политическа стабилност.

 

Това само за Камбоджа ли се отнася или до вас?

Да, мисля, че имахме паралелен ръст със самата Камбоджа. Няма нужда да се връщаме към подробностите и предизвикателствата за тази страна в края на 70-те, когато буквално бе срината до 80-те и се възстанови през 90-те с изборите.

Политическата стабилност си каза думата.

Ние отбелязахме своята 20-годишнина през миналото лято.

Основателят на компанията в Камбоджа спомена икономическата несигурност и въпросите за политическата стабилност. Ние станахме стълб на общността в страната. Растяхме заедно със страната.

Инвестирахме значителни средства в първоначалния проект и в Нага и Naga Retail, който предстои да отвори след няколко години.

Да, отложен беше. С хотела имаме проблеми с архитектурата, защото правителството каза, че може да повлияе негативно чрез дизайна. Направихме корекциите и се върнахме към графика си. Имаме споразумение с правителството.

Това лято отваряме търговския център, през 2016 и към края на 2017 ще отворим още.

 

Вашите акции се сринаха с 20% от юли 2015. Как успокоявате инвеститорите?

При акциите смятам, че се дължи на факта, че секторът пострада. Ако видите резултатите ни, смятам, че пазарът би трябвало да реагира по-позитивно към нас.

Но честно казано, имаше спад в гейминг сектора като цяло и ние бяхме повлечени, въпреки много доброто си представяне като резултати.

Бих казал - обърнете се назад и вижте - от 2006, когато излязохме на борсата, имаме стабилен и продължаващ ръст. Почти двуцифрен, на всеки шест месеца, когато идваме да си говорим.

Няма да влизам в детайли и прогнози. Само ще кажа, че оставам много позитивно настроен заради продължаващото ни развитие напред.

Имам предвид, че сме впрегнали всички оперативни стратегии за този успех.

След като говорихме преди, ние си купихме няколко самолета А320. Наскоро - в последните шест месеца, започнахме полети от Китай три пъти седмично. Работим с китайски туристически агенции.

Самолетите ни за Камбоджа са пълни.

Започнахме полети от Шиан.

Китайският туризъм се увеличи с 24% в последната година.

 

Колко можете да спечелите от това? Като имаме предвид забавянето и волатилността на юана?

Определено живеем във волатилни времена. Имаме икономическа несигурност. Но същевременно хората все още имат нужда от дестинация за почивка и развлечения.

Честно казано, ние сме добра, нискоразходна дестинация. Въздушният трафик в Камбоджа сериозно се увеличи.

Затова решихме да продължим напред с купуването на тези самолети. Искаме да доведем хората при нас.

И колкото повече идват, това ражда енергия и вълнение.

Да, ще има някои предизвикателства към всички бизнес сектори, заради несигурността.

Но ако използвате правилната стратегия, ако имате правилната материална база и възможности за развлечения, ние сме много оптимистично настроени за растеж.

И да ви кажа, не става дума само за китайски туристи. Лаос, Мианмар, Тайланд - те са близо до нас.

Така че масовият пазар е във фокуса на вниманието ни. Ние сме се съсредоточили в строителството, не сме някакви ексцентрици, както Макао в миналото.

Смятам, че в Макао също ще видим обрат.

В края на краищата аз съм голям оптимист за нашите операции.

 

 

Последни новини
Още от Анализи