Какво ни казва морската индустрия за икономиката

Гери Уон, съосновател и съпредседател на Seaspan

Контейнеровозът Бенджамин Франклин, опериран от CMA CGM SA на пристанището в Лос Анджелис, Калифорния, 26 декември 2016. Photographer: Tim Rue/Bloomberg Контейнеровозът Бенджамин Франклин, опериран от CMA CGM SA на пристанището в Лос Анджелис, Калифорния, 26 декември 2016. Photographer: Tim Rue/Bloomberg

Интервю на Гери Уон, съосновател и съпредседател на Seaspan за Ришаат Саламат в студиото на Bloomberg в Хонконг на 2 февруари 2016 за състоянието на морската индустрия и ефекта, който понася от състоянието на глобалната икономика.

 

Какво става в морската индустрия? Как отразява тя глобалния спад в глобалната икономика?

Морската индустрия е също циклична. Преминаваме през спад. Глобалната икономика има предизвикателен период.

Преминаваме през известен спад и в това няма съмнение. Но обемът, броят контейнери, които се пренасят по море се увеличава, въпреки забавянето.

 

Голям контейнеровоз превозва до 18 000 контейнера. А вие имаме 18 такива кораби. Сигурно можете да ни кажете как се усеща процесът на забавяне?

Корабите ни са изцяло заети. Поръчваме още 18 близнаци на контейнеровоза Бенджамин Франклин. Големите кораби се справят много, много добре. Защото могат да превозват големи това, модерни са, ефективни и са много популярни сред операторите. Работим много добре.

Всъщност тази сутрин ми се обади един от корабите в Сингапур, който е бил изцяло натоварен. Това е показателно за състоянието на пазара на контейнерни превози.

 

Вече казахте, че оперативните ви разходи намаляват заради цената на горивото. Но когато Бог дава с едната ръка, с другата взема. Какво става с цените?

Цените се колебаят. В момента не са толкова зле.

 

Намалихте ли цените, след като оперативните ви разходи са по-ниски?

Винаги се стараем да следим тези неща и когато оперативните разходи са ниски, цените ни за превоз също се понижават като цяло.

Отново - това е ситуация на търсене и предлагане. Когато търсенето е силно, вдигаш цените.

 

Значи според вас търсенето е голямо. Толкова силно, както преди две години ли?

Не чак толкова. В сравнение с миналата година търсенето е доста силно за големи кораби.

 

Dry индексът е на рекордно ниско ниво. Защо е така?

Не съм експерт в генералните товари, специалист съм в контейнерните превози. Моят коментар е спрямо търсене и предлагане. Просто има твърде много кораби, а товарите просто ги няма.

За нашия бизнес, компания, която отдава дългосрочно кораби на лизинг, имаме средно по 10-12 годишни лизингови договори. Трябва да преминем през спадове и върхове. Нашият бизнес модел е основан на стабилността и дългосрочността на договорите ни.

Доста добре се справяме. Следим възможностите за придобиване. Това е част от самите нас.

 

Придобиване в сегмента на контейнеровозите?

Да. Смятаме, че моментът е добър. Корабите са много добре проектиране, добре построени. Евтини са. Затова е добре да търсим придобивания.

Търсим различни опции. Това е част от бизнеса ни - да се справяме с цикличността в индустрията.

Когато сте добре позиционирани и можете да работите, след бурята всичко ще бъде наред.

Доволни сме.

 

Говорихме за придобивания. Имаме голямо сливане между NOL и CMA. Колко натиск оказва върху вас да растете още повече?

Натискът не е директен, честно казано, защото те са в сегмента на контейнерните оператори, а ние сме в сегмента на собствениците, чартьорите и лизинговите компании.

Ние винаги търсим дългосрочни договори ..

 

Но те могат да се договорят по-добре, имат повече сили за преговори. Това искам да кажа, защото вече са по-големи.

Винаги е така, като имате аутсорсинг. Накрая аутсорсът е винаги необходим. Ние анализираме всички разходи, за да определим цените си. Ако няма икономически смисъл - не го правим.

 

Да видим какво става в световната икономика. Мнозина говорят за забавянето в Китай. Виждате ли го във вашия бизнес?

Определено го виждаме. Глобалната икономика очевидно е негативно засегната от китайската ситуация.

Хората свикнаха с 12-13% ръст, а сега имаме 6-7%, според новата нормалност. За нас - ние си гледаме дългосрочните договори и следим разходите на корабите..

 

Каква е реалната картина в Китай?

За мен - 6-7%. Но не бива да забравяме основата на китайската икономика и мащабите й. Тя е много по-голяма отколкото преди 10-15 години. Така че 6-7% остава феноменален ръст.

 

Накратко - виждате ли възстановяване в Европа в момента? Къде според вас е най-добрият бизнес?

Смятам, че Европа определено се възстановява. Казах ви, че говорих с един кораб тази сутрин. Натоварил е от Сингапур за Европа. Това е добър показател за възстановяването там.

Защото морският бизнес е барометър за икономиката.

 

Вижте снимки от контейнеровоза Бенджамин Франклин.

 

Последни новини
Още от Анализи