$23 млрд. китайски дълг може да се окаже „боклук“

Рейтинговите агенции понижават кредитния рейтинг на китайските компании

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Инвеститорите трябва да внимават с китайския дълг, тъй като забавянето на китайската икономика кара рейтинговите агенции да понижават рейтингите на все повече дългови емисии на китайски компании до ниво „боклук“. 

От началото на 2016 Standard & Poor’s е понижила оценките на облигациите на 13 китайски компании, докато е повишила оценката само на една, кеото е най-лошото съотношение от 2006 насам. Китайски облигации, които се търгуват извън страната, на стойност $22,6 млрд. в момента са с оценка само с едно ниво над „джънк“ от някоя от трите най-големи рейтингови агенции – S&P, Moody’s и Fitch. Това ги прави потенциални джънк облигации, имайки предвид трудностите, пред които е изправена китайската икономика.

„Няма да се изненадам, ако оценката на повече компании бъде понижена до джънк“, каза Реймънд Чиа, директор за изследванията на дълговите пазари в Schroder Investment Management, където се управляват активи за около $446,5 млрд. 

Китайските корпорации са най-големият емитент на международен дълг в Китай със своите $373 млрд. 

Ако се стигне до сериозна вълна на понижения на кредитните оценки на облигациите на китайски компании, тяхната доходност ще се повиши, което ще потисне цените им и ще донесе загуби на инвеститорите с експозиция към тях. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи