САЩ знае за корупцията в Русия

От Леонид Бершидски, Bloomberg View

Путин в Хага, Холандия, 2004. Photographer: Paul O'Driscoll/Bloomberg News Путин в Хага, Холандия, 2004. Photographer: Paul O'Driscoll/Bloomberg News

САЩ знае за корупцията в Русия

От Леонид Бершидски, Bloomberg View

Публикувана на 29 януари 2016

Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, се оплака в петък, 29 януари от „активното ползване на руската тема и Путин в предизборната игра в САЩ“. За всеки наблюдател на президентската кампания в САЩ от Кота нула, Айова тази седмица твърдението изглежда абсурдно: малцина ги интересува Русия. Въпреки това е ясно, че последните останки на дипломатическата любезност изчезват от американо-руските отношения.

В хода на кампанията чух да се споменава Русия само мимиходом: жителите на Айова ги интересуват повече проблеми като чистата вода, етаноловото производство, студентските заеми и работните места. Може да се чуе похвала за Путин от някои от поддръжниците на Доналд Тръмп, но рядко. Президентският кандидат, който най-много говори за Русия изненадващо е Бен Карсън, пенсионираният неврохирург, опитващ се да си създаде някакво доверие във външната политика, който изпада от сондажите. Последните му твърдения включват некоректни съобщения, че няколко американски бригади с бронирана техника са позиционирани в Балтийските страни и че Украйна е защитавана от НАТО.

Песков обаче не се тревожи от Карсън или някой друг кандидат. Проблемът му са неотдавнашните изказвания на американски представители по деликатния въпрос за корупцията и Путин.

Първото от тях бе излъчено в началото на седмицата в документалния филм на ББС, озаглавен „Putin’s Secret Riches“. Филмът трябва да е разследване на личното богатство на президента, въпреки че е съставен от вече публикувани тук-там съобщения, както и спекулации от опоненти на Путин, които нищо не знаят за финансите му. Това само по себе си не тревожи толкова Кремъл. Но обикновените руски зрители и официални лица откриха сегмент, в който Адам Зубин, директор на дирекцията за контрол на чуждестранните активи в Министерството на финансите казва, че правителството на САЩ „отдавна“ знае, че Путин е корумпиран“.

„Видяхме, че обогатява приятелите си, близките си съюзници и отстранява тези, които не смята за приятели, а държавните поръчки предава на тези, на които вярва, че ще му служат и изключва тези, на които не вярва. За мен това е проява на корупция“.

И това не беше новина. От години се знае, че апетитните държавни поръчки отиват при приятелите на Путин и че други негови приближени отговарят за големи държавни фирми, което им дава много възможности за лично обогатяване. Зубин, който отговаря за американските икономически санкции не е разкривал тайни документи, доказващи, че Путин е милиардер. Всъщност офисът направи по-конкретно изявление – и затова то нанесе повече щети – през март 2014, в което обяви, че Путин може би се облагодетелства от Gunvor, компания, търгуваща с петрол, основана от стария му приятел Генадий Тимченко. „Путин има инвестиции в Gunvor и има достъп до финансите на компанията“, каза тогава Министерството на финансите на САЩ.

Песков отхвърли твърдението на Зубин като „чиста измислица“ и това можеше да е краят на историята. Но в четвъртък говорителят на Белия дом Джош Ърнест бе запитан дали думите на Зубин отразяват официалната позиция на Обама и той потвърди:

„Да, оценката на Министерството на финансите, мисля, най-добре отразява мнението на администрацията“.

Това вбеси и Кремъл, и руското МВнР. Песков викна как „нашите т.нар. партньори“, прибягват „до лични обиди“, защото са безсилни да направят нещо по „последователната ни позиция за украинската и сирийската криза“. Спомена предизборната кампания в САЩ и руските президентски избори, насрочени за 2018. САЩ, каза той, се опитват да очернят Путин, без дори да знаят дали има намерение да се кандидатира отново за президент.

Външният министър Сергей Лавров потърси държавния секретар Джон Кери, за да му каже, че обвиненията „целенасочено увеличават напрежението“ между двете страни.

Писал съм и преди, че не вярвам Путин да е натрупал голямо лично богатство, което може да се проследи до него. Той няма нужда от това, точно защото има властта да обогати или направи беден всеки в Русия. След като се оттегли, ще може да осребри приятелствата си срещу комфортен живот.

Някои от тези приятелства са много близки. Кирил Шаламов, синът на дългогодишния приближен на Путин май се е оженил на дъщерята на Путин, Катерина и е получил голям заем от банка, контролирана от друг близък до Путин човек за покупката на 17% дял в Сибур, най-голямата руска петрохимическа компания.

Притежаването на активи на свое име, дори чрез кухи компании, би било ненужно бреме за Путин и би създало възможности за изнудване и скандал. Това би навредило на популярността му в Русия. Правителството на САЩ вероятно би публикувало конкретни данни за участията му в Gunvor, ако разполагаше с такива.

Липсата на лично богатство обаче не прави Путин по-малко корумпиран. Зубин е прав: капитализмът на връзките е корумпирана система и такъв е задължително и човекът, който я управлява.

Тази логика изглежда ясна и на руските власти. Те не се опитват да убедят администрацията на Обама, че Путин не е корумпиран. Те просто искат САЩ да се придържа към дипломатическия код и да се въздържа от споменаване, че руската система е прогнила до корен. В техните съзнания липсата на признание на корупция означава оправдание. Изявленията на Зубин и Ърнест ги обиждат, защото означават презрение и отказ от признаване на Кремъл като равен партньор.

В края на мандата администрацията на Обама може да си позволи да покаже примирение. От следващият американски президент зависи да се върне към по-приличен тон -- или да продължи от там, където спря Обама, поставяйки Путин „в кутийката му“, както каза Карсън в дебата на републиканските кандидати в четвъртък.

Немислимо е, че американските официални представители ще измислят планове за осуетяване на участието на Путин на изборите през 2018 – той самият доста успешно срива руската икономика – или, както се надяват някои опоненти на Путин, официално ще го обвинят в корупция и направят международен парий. Те просто се забавляват, като казват очевидната истина: лидерът на страна, която е на 119-о от 167 места в най-новата класация на Transparency International сигурно има някаква роля в процеса.

Би било добре обаче, ако САЩ може да е по-открит за по-приятелски режими. Две години след „Революцията на достойнството“ Украйна все още е на 130-о място в класацията, но никой във Вашингтон официално не повдига обвинения в корупция срещу президента Петро Порошенко или премиера Арсений Яценюк.

Последни новини
Още от Анализи