Представянето на британската икономика може да е подценено от пазара на облигации

Доходностите по британските ДЦК вървят надолу

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Доходностите по британските ценни книжа може би не оправдават статута на Великобритания като една от най-бързо растящите богати икономики. 

Доходностите по 2-годишните британски ДЦК паднаха с 0,31% през януари, което е най-големият спад от август 2009. Доходността на 10-годишните британски ДЦК падна с 0,40 до 1,56%. Анализатори от UBS и Scotiabank Europe казват, че икономическите фундаменти не предполагат такова оценяване от пазара. Те предупреждават инвеститорите, че това може да им бъде напомнено на 4 февруари, когато ще излезе прогнозата за инфлацията и растежа на Английската централна банка. Според анализаторите икономическите фундаменти на Великобритания не отразяват толкова ниска вероятност за повишение на лихвите в страната. Ако очакванията за вдигането на лихвите се повишат, това ще изстреля доходносите на облигациите нагоре. 

Отчасти песимизмът на пазара, който засилва търсенето за битански ДЦК и потиска доходностите им, се дължи на притесненията на инвеститорите заради турбуленцията на финансовите пазари от началото на годината, поевтиняващите суровини и забавянето в Китай. 
Английската централна банка ще вземе решение за паричната политика на 4 февруари, като тогава ще бъде публикувана и прогнозата ѝ за британската икономика в дългоочаквания доклад за инфлацията. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи