Пазарът на облигации понижи очакванията си за вдигане на лихвите от Фед

Решението на BoJ да въведе отрицателна лихва беше изтълкувано като сигнал за слабост на световната икономика

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Пазарите на облигации станаха по-скептични по отношение на шансовете на Фед да вдигне лихвите през 2016 след изненадващото решение на Японската централна банка да въведе отрицателни лихви за някои банкови резерви. 

Доходностите по американските 10-годишни ДЦК паднаха до 1,92% и съответно те поскъпнаха с 2,3% през януари, което е най-голямото им поскъпване през последната година. След решението на Японската централна банка да въведе отрицателна лихва от -0,1% върху някои банкови резерви трейдърите допускат под 60% вероятност Фед да вдигне лихвите дори веднъж през 2016, спрямо 93% на 31 декември. През декември, когато Фед вдигна лихвите, централните банкери в Америка насочиха пазарите към 4 повишения на лихвите в САЩ, а след срещата си на 27 януари, казаха, че все още очакват да вдигнат лихвите с „постепенен“ темп, докато следят отблизо начина, по който световната икономика и пазари се отразяват на перспективите в САЩ. 

Трейдърите на пазарите на облигации обаче реагираха на допълнителнителните стимули, въведени от BoJ като на сигнал, подчертаващ забавянето на световния икономически растеж, а оттам и като сигнал, че няма да е толкова лесно за Фед да продължи цикъла на затягане на паричната политика в САЩ. 

„Ще е много трудно Фед да бъде единствената централна банка, която вдига лихвите, докато всички останали ги понижават под нулата“, коментира Аарън Коли, стратег по лихвените проценти в BMO Capital Markets – един от 22 първични дилъри, които търгуват с Фед. 
 

 

Последни новини
Още от Анализи