Ще стане ли Лондон убежище при излизане от ЕС

Александър Драйдън, пазарен стратег на JP Morgan

Трейдър в Лондон. 22 януари 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Трейдър в Лондон. 22 януари 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Може ли брекситът да превърне Великобритания в убежище - коментар на Александър Драйдън, пазарен стратег на JP Morgan, Джонатан Феро и Гай Джонсън от Bloomberg в студиото в Лондон на 29 януари 2016.

 

Да видим едно важно съобщение от Телеграф тази сутрин. Те цитират съобщение на Barclays, според което вотът за брексит може да се направи Великобритания в убежище, ако предизвика разпад на страната. Това пише вестникът.

Аргументът на Филип Гудин, анализатор от Barclays е, че един референдум като цяло се смята за британски проблем, а не като европейски. Barclays пише, че ако политиката на ЕС се влоши, Великобритания може да стане убежище, променяйки курса на поскъпване на еврото.

Някои казват, че това поскъпване е било доста овладяно.

Интересно е, че Гудин казва, че това може да отвори кутията на Пандора и напълно да промени начина, по който гледаме на случая.

Не искам да вземам страна и няма да го направя. Но е интересно. И постоянно го виждаме във финансови кризи - как Лондон, Великобритания, се превръщат в убежище, където хората искат да приберат парите си.

Интересно е, че Брюксел казва, че ще имаме неприятности, ако излезем. Можем да посочим през Ламанша и да кажем същото.

Част от движенията в курса дължат ли се на риска от брексит? Има риск за паунда?

Много е трудно на този етап на се каже накъде ще тръгне валутата. Все още има голяма несигурност около брексита, какъв ще бъде резултатът.

Няма прецедент една страна да напусне организация като ЕС. Търсих в Римския договор, който е от 220 страници и само половин страница, посветена на начина на излизане от съюза.

Толкова е несигурно и много рано да се каже накъде ще тръгне валутата в дългосрочен план.

 

Да говорим в по-общ политически план. Май има усещане, че Великобритания ще загуби. Това определено е линията, която поддържа Брюксел. Историята за убежището се появява в момент на политически стрес в ЕС. Те се чудят дали коментара на анализатора на Barclays Гуден има основание.

Мисля, че има основание. Това е разумно предположение.

Но е още рано и има колебания.

Смятам, че не е така просто да се каже, че Великобритания ще изгуби от ситуацията. ЕС също ще бъде сериозно засегнат, защото е голям търговски партньор на Великобритания.

Те искат да останем.

Не искат да договарят всяко едно условие, за да се опитат да запазят страната в ЕС.

 

Вчера този въпрос бе зададен на пресконференцията във Франкфурт. Отговорът бе - Лондон е мястото, където хората искат да живеят, да правят бизнес, финансовата общност го приема, ще бъде много, много труден проблем за глобалните финансови индустрии. И поляха със студена вода опасенията, свързани с Лондон като финансов център може да изгуби.

Доста време говорихме за политика. Днешната първа страница на FT е за премиера Дейвид Камерън в Брюксел, който правел стъпка назад, за да постигне сделка с ЕС. Може би става дума за ограниченията на социалните придобивки на имигрантите след 4г.

Ако социалната държава се намира под силен стрес, какво означава това? И означава ли нещо за изборите?

Но да видим чистата икономика - тази сутрин се събудихме и видяхме, че BoJ е с негативна лихва.

Еврозоната се очаква да направи още повече при стимулите. Ако говорим за загуби - Европа може да изгуби свой член. ЕС може да изгуби член, а Великобритания - да излезе в момент, когато се питаме кой има по-силна икономика.     

Великобритания натежава като по-силната икономика.

Говорим за това като обсъждаме къде е по-големият риск. На континента или във Великобритания?

Съгласен съм. Има определен аспект, който хората ще обсъждат от гледна точка на Великобритания.

Има много риск на масата, ако Великобритания излезе от ЕС. Това създава и значителна несигурност. Ще навреди на инвестициите в ЕС и Великобритания.

Ако сте старши директор на една компания и се тревожите за напускането на важен партньор, няма да инвестирате в нова фабрика или нова технология. Ще започнете да намалявате инвестициите, докато хората оценяват политическата несигурност и я чакат да се изчисти.

Това ще отнеме поне няколко години.

Това може да навреди на двете икономики - и на Великобритания, и на Европа.

 

Последни новини
Още от Анализи