До къде стигна Китай с прехода към пазарна икономика?

Коментар на икономиста Майкъл Спенс

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Нобеловият лауреат и председател на Академичния съвет на Asia Global Institute Майкъл Спенс коментира пред Bloomberg състоянието на Китай и прехода на страната към пазарна икономика.

Дейвид Инглес, Bloomberg: Слушах речта ви от преди няколко минути. Много от нас поемат риска да звучат твърде песимистични, но все пак трябва да сме реалисти, както Вие споменахте. Сега всичко наред ли е?

Майкъл Спенс: Не, не е. Има много, както аз ги наричам, капани в ограниченията. Имаме нужда от повече инвестиции в публичния сектор. Много страни се оказаха свръхзадлъжнели, и казват, че не могат да направят това сега. Инвестициите в частния сектор са под оптималното ниво. Трябва да се случат много неща, които ще се нуждаят от силна политическа намеса и в някои случаи креативност.

Дейвид Инглес, Bloomberg: Говорейки за Китай, това е горещата тема на разговор, която ще се дискутира днес, според Вас как страната се справя с прехода? Защото изглежда, че по някаква причина много хора са разтревожени. А за него се говори от повече от 10 години.

Майкъл Спенс: Като цяло мисля, че Китай се справя с прехода доста добре. Той не е цялостен, има важни решения, които трябва да се вземат - за държавните предприятия, иновации и много други неща. Доста трябва да се работи и върху бизнеса и финансовия сектор. Но до някаква степен виждаме липса на информация извън Китай. Така тези, които се намират близо до страната, смятат, че преходът върви добре, но хората извън този район мислят, че тя рухва, че пазарите полудяват или нещо подобно. Така се получава повече волатилност, отколкото лежащата в основата икономическа реалност може да оправдае.

Дейвид Инглес, Bloomberg: Което е класически проблем на асиметрична информация. Смятате ли, че политиците не споделят достатъчно за това как върви преходът и какво ще се случи с юана например.

Майкъл Спенс: Да, смятам, че сега се учат и знаят, че комуникацията не е добра. Това вероятно не е изненада, имам предвид, че е относително ново. Имаше контролирана обезценка на юана преди всеки друг да разбере. Но сега това може да създаде много несигурност и волатилност и затова политиците започват да комуникират по-добре.

Дейвид Инглес, Bloomberg: Дали осъзнават, че ще е по-полезно за тях, ако просто са по-прозрачни и очертават какво смятат да правят?

Майкъл Спенс: Като цяло да. В известен смисъл те започват да го разбират. Разширяването на пазара, отварянето на капиталовата сметка не позволява пълен контрол върху всичко това повече. Не говоря за влиянието на 3,5 трлн. долара резерви и т.н., но не можеш просто да объркваш световните капиталови пазари. Така че в някаква степен трябва да се промениш и да се научиш да играеш играта, а прозрачността е част от нея.

Дейвид Инглес, Bloomberg: Смятате ли, че виждаме половинчат преход от износа като двигател към вътрешното потребление?

Майкъл Спенс: Да, това е труден преход за Китай, защото страната е голяма и останалата част от глобалната икономика също не е в много добра форма спрямо средното ниво. Това отнема един важен двигател на растежа, който е производствената търговска част на икономиката. Тя просто е слаба. Това означава, че разчитането на вътрешното търсене, потребителския доход, нетърговската част от икономиката и услугите е по-голямо, отколкото при предшествениците като Корея. Да, бих се съгласил, че е наполовина осъществено и има серия от решения, които трябва да се вземат, за да може в дългосрочен план икономиката да се задвижва от фактори на предлагането. 

Чуйте коментара в следващото видео:

 

Последни новини
Още от Анализи