$29 трлн. корпоративен дълг може да доведе до сериозни проблеми

Възможно ли е да се стигне дори до световна рецесия

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

През последните седмици има много спекулации дали САЩ, а и целият свят, не са на ръба на това да влязат в рецесия. Притесненията са подплатени от безпрецедентно висок корпоративен дълг - $29 трилиона. Много компании никога не са били по-задлъжнели в историята си. 

Не се знае дали този огромен дълг може да отключи световна рецесия, но със сигурност това е проблем, с който ще трябва още дълго да се съобразяват на дълговите пазари. 

Предизвикателствата се появяват отвсякъде: пониженията на кредитни рейтинги са най-високи от 2009 насам, нивото на корпоративния дълг спрямо печалбите на компании е на 12-годишен връх и все по-голям брой компании в световен мащаб не успяват да генерират достатъчно възвращаемост на инвестициите си, за да покрият цената на финансирането си. Данните показват, че глобалният модел на растежа, който през последните 7 години разчита на евтин кредит, може да се е изчерпал. 

Макар и не толкова ясно очертани, като на пазарите на акции, загубите започват да се трупат и на пазарите на облигации.

Високорисковите облигации поевтиняват все повече, а доходността по тях се покачва заради страховете, че част от този дълг може да спре да бъде обслужван. 

Отношението на дълга на световните компании съотнесен спрямо печалбите им преди лихви, данъци и амортизации стигна границата от 3 – най-високото ниво на отношението от 2003 насам. През последните 5 години то неизменно се покачваше, което показва, че компаниите взимат повече дълг, отколкото се покачват печалбите им. 

През 2015 рейтинговата агенция S&P понижи рейтинга на 863 емисии корпоративни облигации – най-високото ниво от 2009 насам. 
Комбинацията от ниска цена на кредита и муден световен икономически растеж започва да буди все повече притеснения. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи