Каква ще е следващата стъпка на Марио Драги?

Коментар на Петер Розентрайх, ръководител на отдела за пазарна стратегия в Swissquote Bank

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Каква политика да очакваме от ЕЦБ и каква ще е следващата стъпка на Марио Драги? Коментар на Петер Розентрайх, ръководител на отдела за пазарна стратегия в Swissquote Bank.

Ришад Саламат, Bloomberg: Нека поговорим за валутните пазари и дали Марио Драги не е донякъде натикан в дупка?

Петер Розентрайх: Да, така мисля, но колебанието му дали да настоява за количествените улеснения е силно забележимо от известно време. Има огромно колебаниe наистина и смятам, че направи с неохота доста от действията си. Наля 1,6 трлн. на пазара чрез поддържането на отрицателни лихвени нива. Не съм сигурен, че той e вярвал напълно, че това ще задвижи инфлацията. Според мен ни се дава ясен сигнал, че идеята, че еврото ще продължи да се обезценява, както започна заради стимулите, ще продължи през 2016 дори и да не е толкова видно сега. Има реални колебания дали Драги ще положи още по-големи усилия за по-нататъшно девалвиране на еврото.

Анджи Лау, Bloomberg: Марк Карни обяви от Канада, че също не вярва и въпреки растежа, който видяхме във Великобритания, той е предпазлив по същия начин, както по време на петролния бум в Канада.

Петер Розентрайх: Да, така и трябва. Вижте какво направи BOJ и трилионите, които наля на пазара, и колко неуспешно беше това. Гледайки към Фед и той не се справя много по-добре. Инфлацията там кара хората да мислят, че няма да има увеличение на лихвените нива през 2016, въпреки завоя, който направи. Не мисля, че Драги иска да бъде въвлечен във всичко това – просто да налива пари в усилие, което няма да срещне нужната инфлация.

Ришад Саламат, Bloomberg: Вече споменахме няколко основни неща, които се случиха – хвърлянето на усилия в грешна посока, когато говорим за инфлация и правилната политика, която да се следва, липсата на ефикасност, когато стане дума за продължителност, и едно увеличение на програмата, което ще няма да донесе възвръщаемостта от емисията.

Петер Розентрайх: Доказателствата подкрепят тази теза, че системата за количествените улеснения не е задължително да движи инфлацията нагоре, особено когато говорим за фундаментални неща като петрола и ефекта на валутата върху инфлацията, което обезсилва до голяма степен това, което се опитва да се постигне. До известна степен се борим срещу предварително изгубена битка, особено сега, когато петролът продължава да пада.

Чуйте видеото тук:

 

Последни новини
Още от Анализи