Евро банкнотите с ръст до 1,08 трилиона

От 2001 стойноста на физическите наличните евро банкноти непрестанно расте

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Количеството физически банкноти в обращение в еврозоната почти се е удвоило през последните 10 години, показват данните на ЕЦБ. Банкнотите, които представляват малка част от общия обем на паричното предлагане, са достигнали рекордно ниво от 1,08 трилиона евро през 2015 спрямо по-малко от 600 млрд. евро през 2005. 

Стойност на евро банкнотите за периода 2001 - 2015

Банкнотите в обращение представляват голямата част от паричната база (плюс резервите на търговските банки в централната банка), която от своя страна служи за основа на формирането на паричното предлагане чрез процеса на депозитна мултипликация, който се осъществява от търговските банки. 

Увеличаването на физическите евро банкноти в обращение противоречи на аргумента на някои банкери, които казват, че електронните пари (които и в момента формират основната част от паричното предлагане) изцяло ще заменят банкнотите в близко бъдеще. 

Само през 2015 номиналната стойност на евро банкнотите, които са физически налични, се е увеличила с 6,5%. За това има финансови причини. Сред тях са количествените улеснения, негативните лихви по депозитите в ЕЦБ, които карат търговските банки да държат по-малко свръхрезерви там. 

„По-силният икономически растеж, ниските лихви, както и някои притеснения за повече турбиленции на финансовите пазари водят до ръст в парите, които се държат в наличност под формата на банкноти“, каза Йоханес Майр, икономист в BayernLB. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи