Накъде ще тръгне паундът

Прогнозите на двете най-големи банки в Европа се разминават с 33 цента

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Двете най-големи банки в Европа – британската HSBC и немската Deutsche Bank – се разминават драстично в прогнозите си за паунда. 

Британската валута поевтиня през седмицата до $1,4080 за паунд, което е най-ниското ѝ ниво от 2009 насам. Докато HSBC прогнозира поскъпване на паунда до $1,60 за паунд до края на 2016, то Deutsche Bank прогнозира поевтиняването на лирата да продължи и да достигне $1,27 за паунд. 

Пред Великобритания не липсват предизвикателства, като започнем от разклатените финансови пазари по света и минем през ниската инфлацията и референдума, който страната ще проведе за това дали да остане в ЕС. 

На 19 януари гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни даде сигнал, че вдигането на лихвите в страната ще почака, което потисна стойността на паунда, но според HSBC пазарът е станал прекалено песимистичен. 

Прогнозата на HSBC се базира на допускането, че страната ще гласува за оставане в еврозоната на референдума, за който все още не е насрочена дата, което ще доведе до поскъпване на паунда до $1,60 за паунд. 

Доста по-мечи настроени обаче са и редица други банки освен Deutsche Bank, като JPMorgan и ING, които смятат, че лирата ще поевтинее до $1,32 до края на юни. Credit Suisse прогнозира поевтиняване до $1,40 за паунд през следващите 3 месеца и до $1,33 до края на годината. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи