МВФ: Инфлацията във Венецуела може да достигне 720% през 2016

Очакваният ръст е с повече от два пъти спрямо миналата година

Венецуела. Снимки:  Carlos Becerra/Bloomberg Венецуела. Снимки: Carlos Becerra/Bloomberg

Инфлацията на потребителските цени във Венецуела, която вече е най-високата в света, ще нарасне повече от два пъти тази година до ниво, надминаващо всички оценки на икономисти, анкетирани от Bloomberg, заяви Международният валутен фонд (МВФ).

Инфлацията ще се ускори до 720% през 2016 г. от 275% миналата година, сочи съобщение, публикувано от директора за западното полукълбо в МВФ Алехандро Вернер, цитирано от Bloomberg. Това е почти четири пъти повече от медианната оценка от 184% на 12 икономисти, анкетирани от Bloomberg, и надвишава най-високата прогноза от 700% на Nomura Securities.

Нарастващите цени и масовият недостиг на основни стоки за ежедневието доведоха до силно недоволство във Венецуела. Това помогна на опозицията да спечели контрол над Конгреса за пръв път от десетилетие насам, докато президентът Николас Мадуро се опитва да обърне посоката на течението на обявеното от него „извънредно икономическо положение“.

„Липсата на твърда валута доведе до недостиг на стоки за междинно потребление и продукти от първа необходимост - включително хранителни, предизвиквайки трагедия“, казва Вернер. „Цените ще продължат да излизат извън контрол“.

На 15 януари централната банка на Венецуела публикува икономическа статистика за пръв път от година, потвърждавайки, че инфлацията е достигнала трицифрено число и в края на третото тримесечие е била 141,5% на годишна база. Към декември 2014 г., когато бяха представени последните предишни данни, инфлацията бе на ниво от 68,5%.

Банката обвини сайтове, че следейки стойността на долара на улицата „унищожават цените“ и налагат „дива“ форма на капитализъм в страната. От банката добавиха, че 60% от инфлацията е в резултат на валутни манипулации, пише Investor.bg.

Икономиката на Венецуела ще се свие с 6% през тази година след 10-те процента през миналата, твърди МВФ. Прогнозите и тук са по-песимистични от медианните оценки на икономистите за свиване от 4,1% и 8% съответно през тази и миналата година.

Венецуела е една от четирите ключови страни заедно с Бразилия, Еквадор и Аржентина, които ще накарат Латинска Америка и Карибския басейн да се свият като цяло през 2016 г., твърди Вернер. Бразилия ще се свие с 3,5%, а Аржентина с 1%, докато икономиката се адаптира към новото правителство. Медианната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, сочи обаче, че страната ще отчете разширяване от 0,2% през тази година.

Последни новини
Още от Анализи