Давос 2016: IHS за геополитическите рискове

Вицепредседателят на IHS Даниел Йергин

Вицепредседателят на IHS Даниел Йергин за геополитическата нестабилност през 2016. Интервю от Давос 2016 за Bloomberg.

 

Ако разгледаме, без да коригираме заради инфлацията, цените на петрола и на всички суровини и се върнем назад, то ние сме обратно в 2003 г. Супер-цикълът свърши заедно с този невероятен бум, в който китайската икономика нарасна 2,5 пъти – върнахме се в 2003 г.

 

С оглед на геополитическата нестабилност, коя страна привлича най-силно вниманието ви?

Мисля, че Ирак е в ужасно положение, но има три-четири подобни страни. Определено, там трябва да се сложи Венецуела – това са две от най-важните страни, но натам са се отправили доста страни.

 

А и Русия не се справя много добре? Днес рублата докосна рекордно ниски нива.

Точно така, а Русия изглежда се справяше добре за известно време, но това е пореден срив.

 

Кога пазарите ще се ребалансират? При пазарът на петрол знаем, че има проблем със свръхпредлагането и е трудно да се прецени, но хората биха искали да знаят кога ще се достигне дъното. Дали ще е след 6 или след 12 месеца?

Тъй като производителите не показват никаква склонност да се обединят, както и с оглед на други кризи, които се очертават поради геополитически фактори – според нас, във втората половина на годината, ситуацията ще стане толкова тежка, че ще започнете да виждате ребалансиране на пазара.

Това може да стане и в началото на 2017, но някъде в този период.

 

Това ребалансиране ще се отрази ли в балансите. Да вземем сделката със SunCore, която беше обявена тази седмица в Канада в индустрията с петролните пясъци – много по-евтина от световната цена. Когато говорите за ребалансиране, какво имате предвид под това?

С други думи, това е излизане от този натиск надолу върху цените, които започват да се движат нагоре, а през второто полугодие можем да видим цените доста по-високи, отколкото те са днес. Не $100, както преди, не $70, не и $60, но пазарът ще се върне и ще работи в условия, при които фундаментите като търсене и предлагане ще са в равновесие.

 

Значи ОПЕК трябва да имат среща през лятото...

Мисля, че проблемът с ОПЕК е, че този път, ако това наистина е и геополитически проблем, където Саудитска Арабия и Иран като цяло са в конфликт и арабите казват „Няма да направим място за иранския петрол.“, а Иран казва: „Искаме си обратно пазарния дял.“.

И виждаме съперничество в региона, така че да няма ясна основа за тях да се обединят, всички страни в Персийския залив настояват за това, че всички, дори и руснаците трябва да намалят добива.

 

Коментирайте новата Саудитска Арабия. В книгата ви „Наградата“ разказвате за величието на откриването на петрол в целия Близък изток. Но сега няма никакво величие. Има 29-30 годишен заместник на престолонаследника, но режимът е нов и има нова реалност в Саудитска Арабия. Какво означава това?

Те имат начертана карта.

Все още се стремят да диверсифицират икономиката си от петрола и нещата са много трудни в тази икономика. Нещата са доста преломни, но те все пак отразяват факта, че 70% от населението са на възраст до 30 г.

Страната преминава през смяна на поколенията и тя проявява много активност, включително войната в Йемен.

 

Но какво ни казва IPO-то на Saudi Aramco за кралството? Това признак на паника ли е или те просто мислят за бъдещето?

Мисля, че това е разговор за бъдещето. А що се отнася до разговорите за IPO – ще отнеме време то да се реализира.

Четете още интервюта от Давос 2016.

Добре, значи то не е подтикнато от цените на петрола?...

Да, мисля, че то е подтикнато от усещането за реформи, с оглед на това какво са постигнали други страни. Но мисля и, че това е по-скоро сигнал, а не толкова конкретно планирано събитие.

Последни новини
Още от Анализи