Грос: Разпродажбите на пазарите показват неуспеха на централните банки

Облигационният инвеститор смята, че зад сривовете на борсите по света е желанието за деливъридж

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Разпродажбите и съответно спадовете на световните пазари на акции са предизвикани от инвеститори, които искат да понижат своя ливъридж (инвестиции със средства на заем), докато усилията на централните банки да съживят икономиките нямат голям ефект, каза емблематичният инвеститор Бил Горс, който в момента е част от Janus Capital Group и управлява един от фондовете на групата. 

„Пазарите усещат тази липса на потенциал за растеж и виждат започването на рецесии във важни развиващи се пазари“, каза Бил Грос. 

Грос е известен облигационен трейдър, като именно успехите му на дълговите пазари го направиха известен. В момента той управлява $1,3 млрд. в облигационния фонд Janus Global Unconstrained Bond Fund. 

Всички водещи пазари на акции в света регистрираха големи загуби от началото на 2016. На 20 януари пазарите в САЩ загубиха 3%, като от началото на 2016 загубите там достигнаха 11%. 

Европейските акции са на 13-месечно дъно, а водещият индекс в Лондон – FTSE 100 вече е на територията на мечи пазар, след като поевтиня с 3,5% на 20 януари. На меча територия са и пазарите в Германия, Франция и Испания (стойността им е паднала с поне 20% от последния връх, който са достигнали б.р.).

„Приключи ли? Изглежда се приближаваме към временно дъно при петрола, акциите и високорисковите облигации“, каза Грос.  

 

 

Последни новини
Още от Анализи