Бивш съветник в PBOC: Отвържете юана от долара

Юанът трябва да е фиксиран към кошница от валути, твърди експертът

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Бивш съветник в Китайската народна банка предупреждава страната, че трябва да отвърже юана от щатския долар. Ли Даокуй, който в момента е професор в Университета в Цинхуа, каза, че юанът не трябва да бъде с фиксиран валутен курс спрямо долара и че Китайската народна банка трябва „ясно“ да информира пазарите за политиката си по отношение на валутния курс на юана, за да се избегне допълнителното му поевтиняване. 

„Безсмислено е да се обвързва юанът с долара. Светът няма нужда от още една валута, която е фиксирана към долара, а от сравнително стабилна валута, която е фиксирана спрямо кошница от други валути“, каза бившият съветник в Китайската народна банка. 

Китайските парични власти похарчиха над половин трилион долара от валутните си резерви през последните 12 месеца, за да се справят с натиска от поевтиняване на валутата си. По този начин те намаляха до $3,3 трилиона. 

„Никоя от тези интервенции на местния и офшорния пазар (на юана б.р) не е идеална. Най-добрият начин е ясно да се каже на пазара каква е политиката на Китай по отношение на валутния курс и на какво точно ниво юанът трябва да е фиксиран спрямо кошница от валути ежедневно“, каза Даокуй. 

Понастоящем Китайската централна банка фиксира валутен курс, на който юанът да се търгува спрямо долара, като стойността на китайската валута може да варира в рамките на 2% под или над фиксираният курс преди централната банка да се намеси. Китайската централна банка обаче понякога изненадва инвеститорите, като неочаквано променя курса, около който стойността на юана може да варира, което прави китайската валута по-рискова. 

Решението на Китайската централна банка да оценява стойността на юана спрямо кошница от валути, а не спрямо щатския долар от края на миналата година е стъпка в посока на искането на Ли Даокуй, но засега фиксингът спрямо долара остава. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи