Растежът в Сърбия не е заплашен от предсрочните избори

Това казаха от Белградския икономически институт

Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическият растеж в Сърбия ще се увеличи двойно през 2016 и изборите през пролетта няма да навредят за постигането на тази цел, ако ново правителство бъде формирано скоро след тях, казаха от Икономическия институт на страната, базиран в Белград. 

Силната подкрепа за премиера Александър Вучич и неговата Прогресивна партия вероятно ще ги направят еднозначни победители и няма да се налага да бъде формирана коалиция, каза Миладин Ковачевич, директор на държавното статистическо бюро и изследователски институт. 

Икономическият растеж в западната ни съседка може да надхвърли 1,5% през 2016, което ще е почти двойно спрямо постигнатият през 2015 растеж, който по предварителни данни се изчислява на 0,8%, каза Иван Николич, редактор на месечния макроикономически доклад на института и член на Управителния съвет на Сръбската централна банка. 

„Изглежда, че няма да чакаме дълго формирането на нов кабинет след изборите“, каза Ковачевич. Той допълни, че по това политическата ситуация в Сърбия ще се различава от тази в Хърватия, където след изборите през ноември 2015 последваха седмици на политическа несигурност и неяснота кой ще управлява страната. 

Вучич, който се радва на мнозинство в парламента, получи одобрени от партията си да свика предсрочни избори през 2016, въпреки че мандатът на управляващите изтича през 2018. Той иска да потвърди подкрепата за фискална консолидация, продажба, преструктуриране и затваряне на стотици нерентабилни държавни компании и за намаляване на държавната администрация.

Все още не е избрана дата за изборите, но Вучич каза, че 24 април „не е нереалистична“. 

Проучване на социологическата агенция Фактор плюс от декември показва, че неговата партия води с подкрепа от 51,4%. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи