Прогнозирал ипотечната криза: Юанът трябва да бъде девалвиран с 50%

Мениджърът на хедж фонд Марк Харт смята, че Китай трябва рязко да девалвира валутата си

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Марк Харт, мениджърът на хедж фонд, чиито залози срещу рисковите ипотечни заеми в САЩ  и държавния дълг на европейските държави се оказаха печеливши, каза, че Китай трябва да девалвира юана с над 50% през 2016. 

Според него еднократна девалвация ще позволи на централните банкери да „начертаят ограничителна линия в пясъка“ на по-подходящо за юана ниво, като по този начин ще намалят напрежението върху валутните резерви на страната и ще премахнат причината за изтичане на капитали. Харт залага против юана от 2011 насам. По думите му Китай трябва да девалвира валутата си преди валутните резерви на страната да се свият още. През 2015 те се свиха с рекордните $513 млрд., а само през първите 12 дни на януари Китайската народна банка похарчи още над $100 млрд., за да подкрепи юана, и в момента са ниво от около $3,3 трилиона. 

„Няма да има нищо задкулисно в рязка девалвация. Защо Китай трябва да е принуден да страда от дефлационните ефекти заради защитата на валутата си, когато никой друг не го прави?“, попита реторично Харт. 

Мярката, която Харт предлага, е в противовес с прогнозите на пазара за юана, както и с последните коментари на хора на високи постове в китайските власти. 

Харт на практика предлага Китай да се включи във валутната война и да отслаби валутата си, както непряко направиха Европа и Япония. Подобни действия обаче биха шокирали пазарите и инвеститорите, които през август 2015 бяха разтърсени от девалвация на юана в размер на 3% - доста под петдесетте процента, предлагани от Харт. 

„Намирам за странно това, че светът допуска, че Китай няма да следва същия тип парична политика (на отслабване на валутата б.р.). Те се намират между чука и наковалнята“, каза Харт. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи