Реакции след вдигането на санкциите срещу Иран

Израел и Саудитска Арабия против

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg Бенямин Нетаняху, премиер на Израел. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg

Санкциите срещу Иран официално бяха вдигнати на 17 януари, което предизвика разнопосочни реакции.

„На Техеранската фондова беше много интересно, особено в събота (16 януари) -  първият ден от седмицата, в който в Иран се търгува. Основният борсов индекс регистрира сериозен скок и стигна 6-месечен връх, което беше необичайно само за 1 час търговия. Поскъпването се дължеше на чувство на еуфория заради вдигането на санкциите. След това обаче акциите в Иран поевтиняха леко и според някои анализатори хората започват да се връщат в реалността и да осъзнават, че ще отнеме по-дълго време докато бъде усетен ефект от вдигането на санкциите върху реалната икономика. Още нещо интересно е, че по улиците на Техеран нямаше много празненства, каквито видяхме през юли, при подписването на ядреното споразумение. Сега празненствата бяха вяли. Мисля, че това се дължи на факта, че хората чакат този ден от дълго време и може би част от ентусиазма им се е изпарил, а освен това времето е доста студено. Като цяло реакцията беше интересна“, коментира Голнар Мотевали от Bloomberg.

„В Иран са изключително щастливи от вдигането на санкциите, но в Персийския залив има сериозно недоволство и разочарование, идващо главно от Саудтиска Арабия и Израел. Те са против ядрената сделка, не само защото считат, че в крайна сметка Иран ще разработи ядрени оръжия в бъдеще, а и заради финансовата полза, която страната ще извлече. Иран веднага ще получи 50 млрд. долара, което според тях ще позволи на страната да финансира разпространението на идеите си в други страни в региона и по света – от Сирия до Ирак и Йемен. Премиерът на Израел Нетаняху е най-отявленият критик на ядреното споразумение, като му се противопоставя яростно. Той дори ще отиде в Конгреса, за да лобира пред американския парламент да се противопостави на сделката.  Нетаняху определя споразумението като много лошо и си приписва заслугата за това, че е попречено на Иран да разработи ядрено оръжие до момента. Нетаняху заяви, че Израел ще следи за това дали Иран изпълнява всичките си задължения по споразумението. Израел ще засили разузнаването и отбраната си, а позицията на страната остава същата – да направи всичко по силите си, за да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие”, каза Елиът Готкин, редактор на Bloomberg за Близкия Изток.

Петролът сорт Брент поевтиня сутринта на 18 януари до под 28 долара за барел, като перспективите за поскъпване на суровината изглеждат още по-далечни заради очакванията за допълнително предлагане от Иран след вдигането на санкциите.

 

Последни новини
Още от Анализи