Разследването срещу Renault се корени в скандала с Volkswagen

Френският производител може да се сърди на Vw за поевтиняването на акциите си

Renault - лого. Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Renault - лого. Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Разследването, което френските власти започнаха срещу автомобилния производител Renault, се корени в скандала с емисии на дизеловите автомобили на Volkswagen, който разтърсва автомобилната индустрия от септември насам, съобщава Bloomberg. 

Агенти на службата за измами са претърсили централата на Renault, както и два други офиса, като предизвикаха паника, че и с френския производител ще назрее скандал. В резултат акциите на компанията поевтиняха с 23% - най-голямото поевтиняване от поне 10 години. Министърката на околната среда на Франция Сеголен Роаял каза, че никакви системи за измами не са били открити в автомобили на Renault до момента. 

Всичко обаче започна с Volkswagen:

  • 18 септември: Американската Агенция за опазване на околната среда обяви, че Volkswagen признава, че в продължение на 4 години системно е мамил на тестовете за замърсяване на въздуха в САЩ. Немският производител е инсталирал в колите софтуер, който да засича кога се тестват вредните емисии на автомобила и да изключва контрола за замърсяването, когато те не се тестват. 
  • 22 септември: Volkswagen казва, че софтуерът е бил инсталиран в 11 милиона коли по света. 
  • 30 септември: Франция казва, че орган на министерството на икономиката ще разследва дали Volkswagen е подвел клиентите в страната и обещава да разшири разследването и към други автомобилни производители, като Renault и Peugeot Citroen. Освен това заради паралелно разследване министерството на околната среда ще тества на случаен принцип около 100 превозни средства от всички марки, продавани във Франция.
  • 31 декември: UTAC, независимият орган по тестовете, е инспектирал 11 от стоте избрани на случаен принцип превозни средства, включително 4 автомобила Renault. Общо ще бъдат тествани 25 автомобила на компанията, в съответствие с пазарния ѝ дял. 
  • 7 януари: Агенти от службата за измами към министерството на икономиката посещават обекти на Renault, които имат връзка с тестовете и верифицирането на двигателите. Сред обектите са централата на Renault, както и центрове за техническо развитие в близост до Париж. 
  • 14 януари: Renault разкрива за разследването, казвайки, че предлага пълно сътрудничество. Компанията казва, че представители на министерството на околната среда са дали сигнал, че допълнителните тестове вероятно няма „да разкрият наличието на измамно устройство в превозни средства на Renault“. Peugeot казва, че срещу компанията няма разследване и че тестовете са показали, че няма аномалии при вредните емисии на превозните средства на компанията. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи