Защо Sharp търси финансова подкрепа

Питър Елстром, управляващ директор на новините на Bloomberg Азия

Sharp. Снимка Bloomberg Sharp. Снимка Bloomberg

Питър Елстром, управляващ директор на новините на Bloomberg Азия коментира преговорите на Sharp за финансова помощ с  Енджи Лау, Bloomberg Хонконг на 11 януари 2016.

 

Питър, какви са последните новини около Sharp?

Sharp изпитват финансови трудности от няколко години и в момента преговарят поне с две компании за някаква финансова подкрепа, докато те инвестират и поемат контрола над цялата компания или част от нея.

Една от тях е подкрепяният от правителството фонд, наречен INCJ. Те преговарят с Sharp за вливане на пари в компанията, за да я подпомогне. Другата компания е Foxconn – тайвански производител на компоненти и доставчик за Apple, по подобие на Sharp, а това би позволило съвместимост в работата.

Като част от почти всяка сделка, Sharp ще се раздели на две отделни компании – едната ще поеме бизнеса с дисплей и екрани за смартфони и таблети, който е един от най-успешните за компанията. Останалата част от бизнеса им ще бъде отделена.

 

Питър, много компании подготвят оферти за Sharp, каква е разликата между тях?

Foxconn искат да поемат контрол над частта, която ще инвестира в бизнеса с LCD дисплей. Това ще означава някакво преструктуриране, най-вероятно съкращения, както и интеграция с част от вече съществуващия бизнес на Foxconn за доставки, включително до Apple. Така технологията на Sharp ще отиде в ръцете на чужда компания.

При INCJ, нещата стоят по друг начин. Те са държавна компания и искат технологията да остане в Япония, това е една от причините да преговарят с Sharp и най-вероятно ще има по-малко съкращения, ако се стигне до сделка. Правителството се опитва да запазва работните места в Япония. Така че, ако INCJ поемата контрол над компанията, ще видим по-малко структурни промени.

 

Съществуват ли пречки пред осъществяване на сделката?

Да, разбира се. Говорихме с нашите източници по сделката и те ни предупредиха, че все още е много рано и Sharp разглеждат поне тези две алтернативи, но може би има и други алтернативи пред тях. Една от големите пречки при INCJ е, че те вече са голям доставчик и имат голям дял в Japan Display, друг производител на LCD дисплей. Това може да породи притеснения в доверието, ако те придобият дялове в два от най-важните производители на дисплей в страната.

 

Последни новини
Още от Анализи