Нападенията над жени засилват натиска над Меркел

Протести заради сексуалните престъпления, които се свързват с мигранти

Германският канцлер Ангела Меркел. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел със сигурност не може да поеме повече седмици като миналата. Нейната политика на отворени врати към бежанците бе изпепелена след новогодишните сексуални нападения, които подхраниха опозицията на мигрантите и увеличиха предизвикателствата, пред които канцлерът е изправена в началото на 2016 г. След като броят на жените, които подават жалби, надмина 500 и полицията търси заподозрени, най-новият етап в кризата все още е в развитие.
Антиимигрантски протест в Кьолн се разпръснат от полицията през уикенда, подчертавайки, че Меркел зависи от решение, което е извън неин контрол. Напредъкът в ограничаването на бежанците, идващи от Турция е бавен, конфликтът между Саудитска Арабия и Иран заплашва дипломатическите усилия за приключване на гражданската война в Сирия и източноевропейските страни в ЕС като Словакия и Полша се противопоставят за плана за разселване на бежанци.
Полицията използва лютив спрей, за да контролира поддръжниците на  Pegida, Hogesa и други десни популистки групи, които в събота протестираха срещу сексуалните нападения.
Макар че известно социално безпокойство можеше да се очаква след идването на рекордните 1.1 милиона души, търсещи убежище, атаките на жени в меле от около 1000 мъже в Кьолн добави напълно очаквано предизвикателство, коментира Андрей Рьомеле от Hertie School of Governance.
Атаките разгарят вече разгорещения дебат за социалната интеграцията и карат Меркел  да положи повече усилия, за да надделее над скептиците.

В събота 1700 поддръжници на анти-имиграционна Pegida се събраха в Кьолн, за да изискат мерки. Полицията използва сила, след като демонстрантите хвърляха бутилки и бомбички по тях.
Политическият отговор е на път - на срещата на управляващия ХДС в Майнц лидерите на партията, включително Меркел, се съгласиха да потърсят по-ниски правни бариери пред експулсирането на мигранти, замесени в престъпления.
"Събитията срещу Нова година драматично показаха предизвикателството, пред което сме изправени", коментира Меркел.

Канцлерът, която няма очевиден наследник в ХДС и все още се радва на широка обществена подкрепа, е в не непосредствена политическа заплаха, казва Рьомел. Партийните лидери в Майнц подновиха подкрепата си за политиката на Меркел, която отхвърля тавана върху миграцията и търси преговори с Турция за намаляване на потока бежанци. Подкрепата за ХДС се увеличили с 2 процентни пункта до 39 процента в месечно проучване на телевизия ARD, публикувано в четвъртък. Делът на привържениците за лимити на бежанците се понижи до 61 процента спрямо 72% през декември.
Германското правителство отхвърли съобщение на Financial Times, че Меркел е отменила пътуване за Световния икономически форум в Давос, Швейцария като отговор на изнасилванията. Тя никога не е планирала да посети срещата, заяви говорителят й Стефен Зайберт. 

Планът на Меркел зависи от това дали правителството в Анкара ще изпълни обещанията си, които даде пред ЕС. Докато Турция обяви визови изисквания за сирийците, за да облекчи потока от южната си съседка, усилията да намали нелегалните мигранти през Егейско море за Гърция не са задоволителни, каза тя.

Полицията в Кьолн съобщи в събота, че 516 жени са подали оплаквания, около 40% за сексуални нападения. Полицията в Хамбург е получила оплаквания за сексуални посегателства от 70 жени.
От 32 заподозрени, идентифицирани от полицията в Кьолн, 22 са търсещи убежище, според вътрешното министерство в Берлин. Към 8 януари тази група, първоначално определена като предимно северноафриканци и араби, се състои от девет алжиреца, осем мароканеца, петима иранчани, четирима сирийци и един иракчанин. Освен това се идентифицирани трима германци, един сърбин и един гражданин на САЩ.

От Патрик Донахю, Блумбърг, със съкращения

Последни новини
Още от Анализи