На какво се дължи скока от 16% на Hibor в Хонконг

Уве Парпарт, главен стратег Reorient Group

Бюро за обмяна на валута в Хонконг. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg Бюро за обмяна на валута в Хонконг. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg

Уве Парпарт, главен стратег Reorient Group коментира политиката на китайската централна банка PBOC и курса на юана в разговор с Енджи Лау, Ивон Ман, Хайди Лун и Ришаат Саламат в студиото на Bloomberg в Хонконг и предаването "Asia Edge" на 11 януари 2016.

 

Чувам виковете на всеки собственик на имот в Хонконг или собственик на високооценена ипотека - рекорден скок от 939 базисни пункта.

Това беше през нощта. Показва свиване на ликвидността. Не точно е нивото, което ще остане. Сега зависи от централната банка да осигури ликвидност.

 

Знам, че не искате да обвинявате Китай, но когато офшорната търговия на юана е по-малко от тази на континента, разбира се, че ще купувате офшорни юани в Хонконг и ще ги продавате по-скъпо в Китай!

Очевидно. Това и става. В известен смисъл затова се намесва PBOC на офшорния пазар в опит да намали разликата.

 

Сигурно МВФ ще провери това нещо. Защото Китай обеща прозрачност, когато бяха включени в кошницата валути със специални права, което официално влиза в сила от октомври догодина. Но все пак..

Тези неща се случват навсякъде в света на финансите и са очаквани и приемани.

Според мен няма голямо нарушение. В момента Китай експериментира с по-малки намеси и това е позитивен знак. Но в резултат на значителните изтичания на капитали, юанът се обезценява.

 

Значи, това е пиарски проблем, на комуникацията, а не на политиката, защото има индикации, че пазарите са изгубили..

Това е пиарски проблем само донякъде.

Не е лесно, както можете да си помислите да отчитате коментаторите в САЩ, които обвиняват Китай за всичко. Те би трябвало да поглеждат от време на време към собствената си централна банка и да проверяват тя какво прави, а след това към света.

Основният доларов проблем в света в момента - в Бразилия, Южна Африка, в Турция - почни навсякъде е предизвикан от политиката на Фед. Това хората не трябва да забравят.

Що се отнася до самият Китай, да седне и да каже - какво да направя за тези коментари от хора, които от пет години прогнозират твърдо приземяване на Китай? Не е лесно.

 

Значи, би трябвало да очакваме юанът да продължава да се обезценява? Това ще предизвика ли валутна война, каквато видяхме миналата година и през 2016?

Да говорим малко за думите - девалвация спрямо обезценяване.         

Когато японската централна банка се намеси с масивно QE, японската йена се обезцени, нали така?

Когато ЕЦБ се намеси на валутния пазар, индиректно чрез QE, еврото се обезцени.

Когато Китай се намеси по един или друг начин, тогава тя девалвира валутата си.

Вижте разликата.

Реалният ефект от валутния курс на йената, която спадна с 30% от 2012, реалният ефект от курса на юана се повиши с 30% спрямо същия период. Това девалвация ли е? Не е. Дали е обезценяване в последните няколко дни? Да.

 

Вие правите прогнозата си Китай на базата на ускорени реформи. Това е сериозна позиция. Как ще успеят да проведат тези мъчни реформи, особено при проблемите в предлагането, като имаме предвид икономическото забавяне, което е сякаш по-бързо от очакваното?

Най-важното е намаляването на корпоративните разходи. За да го постигнат, трябва да намалят данъците, да намалят корпоративния данък, разходите за бизнеса във всички сектори, да намалят разходите за ток, както и всичко, което увеличава разходите за компаниите в момента.

 

Защо да девалвират тогава юана?

Не мисля, че е девалвация.

 

Обезценяване.. Хората се тревожат, че PBOC увеличава разликата..

Точно така, и поради следната причина. Ако се намесите във валутата по един или друг начин, вие смущавате не само пазарите, но и валутните политики.

Ако облекчите валутните политики, за да облекчите корпоративните разходи, но същевременно се месите и във валутната политика, за да я задържите на по-високо ниво - какво става?

Вие проваляте това, което се опитвате да направите - да облекчите валутната си политика.

Мисля, че Китай е на път да направи някои трудни избори. Да каже - да, трябва да облекчим валутната политика, но същевременно да освободим валутата. Това се случва в момента според мен.

Последни новини
Още от Анализи