Ключовите данни, водещи пазарите тази седмица

Боб Брауни, главен инвестиционен директор Northern Trust

Кои ключови данни ще ръководят пазарите тази седмица - коментар на Боб Брауни, главен инвестиционен директор Northern Trust за Bloomberg в интервю за Енджи Лау в студиото в Хонконг на 11 януари 2016.

 

Въпросът е дали Китай или този силен доклад от САЩ в петък - Америка отговори, какво ще направи Азия?

Нито една от цифрите не бива да се пренебрегва. Това, което става в Китай и като цяло на развиващите се пазари спрямо силата на САЩ оправдава действията ни срещу акциите на развиващите се пазари спрямо американските.

В момента пазарът следи какво се случва в Китай и на развиващите се пазари. Но се пренебрегва силата в Америка. Там дадоха много  добри данни, включително ревизиите и показват, че САЩ се расте уверено над 3% тази година.

Това е добре за ръста на доходите и сравнително добре за съотношението цена/доходност. Защото това е друг проблем, който тревожи инвеститорите. Не виждаме свиване. Виждаме запазване на оценката на сегашното ниво, ако не и леко увеличаване.

Едногодишната ни прогноза за американските акции е около 10%, което е доста хубаво на фона на тревогите на пазара в момента.

 

Ако очаквате оценките и съотношението цена-доходност да се повиши, това означава, че пазарът на акции се възстановява. Но не го видяхме в петък - защо?

Пазарите все още се тревожат от подема на развиващите се пазари. И продължават да разпродават, като се стараят да не отделят твърде много време в опит да диагностицират краткосрочните движения на пазара.

Никога не се знае каква е първоначалната причина.

Заглавията може да твърдят едно за причината пазарите да вървят нагоре или надолу, но дългосрочният тренд ще бъде воден от оценките, подкрепени от икономическия растеж.

Доста силно сме уверени, че тези две неща са налице в САЩ. Но на развиващите се пазари, особено в Китай има основания да си леко разтревожен.

Ще продължаваме да виждаме всичко това - как САЩ изпреварва останалия свят. И определено - развиващите се пазари.

 

Как виждате Китай като пазар на акции и как отразява фундаментите?

Много добър въпрос. Китайските финансови пазари се държат не съвсем в духа на икономическия растеж.

От години китайските пазари на акции бяха най-зле представящите се, въпреки силния икономически ръст.

Затова инвеститорите трябва да имат предвид това потенциално разминаване.

Поне като време.

Така че смятаме, че насочването единствено към китайските акции и това, което се случва като цяло в икономиката би било грешка, освен ако не сте китайски инвеститор в акции.

Ние сме глобален инвеститор и се тревожим повече за приноса на Китай към глобалния икономически ръст. Смятаме, че растежът ще бъде ок, не предвиждаме трудно кацане - това е рисковият ни сценарий. Смятаме, че ще има меко кацане.

Но по-важно за позицията ни е дали американският растеж ще остане над 3%.

Това ще стане според нас.

 

Няма съмнение, че Китай се забавя. Току-що получихме данните за потребителските и цените на производител в Китай - CPI леко расте, но не особено - 1,6%. PPI - Боже мой! 49-ти пореден месец на понижение. И освен това имаме големия проблем с дълга, който може да покаже грозната си глава. Тревожите ли се, че фундаментите може би слаби?

Това е най-лошият сценарий, свързан с прогнозата ни за Китай като цяло. Твърдото приземяване. И доларът. Това поема цялото ни внимание по различни причини - заради деноминираните в долари дългове на развиващите се пазари и Китай.

Продължаващото засилване на американския долар, който не вярваме да бъде силен, както преди, но ще продължи - в рисковия случай. По всички тези причини вярваме, че е по-добре да се гледа към САЩ като цяло. Повече към американски акции и високата доходност срещу акциите на развиващите се пазари. Това е темата, която работи от 2015. Едва ли тази този ще има промяна.

 

Последно - колко очаквате Фед да вдига лихвите?

Очакваме още веднъж и след това да спре.

 

Последни новини
Още от Анализи