Добиването на биткойни отново става привлекателно - засега

Поскъпването на криптовалутата носи печалби на "миньорите"

Биткойни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Биткойни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Добиването на най-популярната криптовалута – биткойна – или т.нар. биткойн майнинг, отново започва да изглежда по-привлекателно. 

Биткойните се създават чрез комбинация от криптография, публични ключове и технологии на т.нар. peering мрежи, като на всеки 10 минути в света се генерира по един блок от биткойн монети, пише cfo.cio.bg. Броят на монетите във всеки блок намалява в геометрична прогресия (двойно б.р.) с годините. Първите блокове, съдържащи 2 млн. монети, са генерирани лично от Сатоши Накамото, изобретателят на Bitcoin, но към 2017 г. монетите във всеки блок трябва да намалеят до 12,5. За да се спазва предвидената скорост на генериране в Bitcoin е въведено понятието сложност. Сложността се преизчислява на всеки 2016 блока, т.е. на всеки 14 дни и колкото и хора да „добиват“ или „копаят“ за биткойни, скоростта на генериране на криптовалутата трябва да остане по един блок от монети на всеки 10 минути. 

За целта е необходим силен хардуер, като инвестицията в него и високото потребление на електричество, което той предполага, представляват разходите, които трябва да бъдат покрити с добитите биткойни, чиято цена е силно волатилна и непредсказуема. 

Когато популярността на виртуалната валута растеше преди няколко години, почти всеки можеше да организира компютърна конфигурация за добиване на биткойни в мазето си – процес, необходим за записването на трансакциите и размножаването и разпространението на криптовалутата, пише Bloomberg. В замяна за усилията си, „миньорите“ на биткойни, получават монети от криптовалутата. Някои от тях се превърнаха в милионери в пика на цената на виртуалната валута. През 2013 г. цената на една биткойн монета достигна 1137 долара, а през 2011 г. беше едва 13 долара. 

След това обаче последва спад в цената на монетите до дъно от 183 долара през 2015 г., което остави само големи „миньори“, разполагащи с повече хардуер, или с т. нар. ферми за добиване на биткойни с възможности за печалби. Много миньори решиха да се обединят в „басейни“ и с общата си хардуерна мощ да добиват биткойни по-бързо и по-ефективно. Тези, които добиваха биткойни сами и само с един компютър, не успяваха да покрият разходите си за хардуерната конфигурация и за високото потребление на електричество. 

Сега обаче интересът към добиването на биткойни отново расте, след като цената на криптовалутата се удвои от септември насам. Това не е единственият фактор, от който зависи дали инвестицията ще е успешна, но е един от най-важните. 

„Когато цената расте, доверието в добиването на биткойни расте и производителите на оборудване за тази цел разработват следващото поколение чипове“, каза Боби Лий, главен изпълнителен директор на биткойн борсата базирана в Шанхай BTCC. 

Компании като Genesis Mining, които разполагат с големи хардуерни мощности за добиване на биткойни, предоставят на клиенти възможността да се включат в добивите без да имат собствена конфигурация. Над 130 хил. души използват услугите на компанията за тази цел. Когато цената на биткойна расте, печалбите на миньорите и на компании като Genesis Mining също растат. Инвестиция от 419 долара е носила възвращаемост от около 2,42 долара на ден през ноември спрямо 1,14 долара през септември. 

Поскъпването на биткойна между септември и ноември, когато той тръгна силно нагоре, се асоциираше със съмнителна схема с участието на руския математик Сергей Мавроди, който реализира последната си идея, носеща характеристиките на Понци схема, с помощта на биткойни. 

Към 13:00 ч. българско време на 9 януари 2016 стойността на биткойн монета е около 450 долара по данни на специализирания в сферта на биткойна и дигиталните валути сайт CoinDesk. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи