Къде са възможностите за инвеститорите

Патрик Чованек, главен стратег на Silvercrest Asset Management

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Патрик Чованек, главен стратег на Silvercrest Asset Management коментира възможностите за инвеститорите през 2016.

 

Какви възможности има за инвеститори като Вас, които си казват: „Липсва връзката между пазара и основополагащите принципи“? Какво търгувате в момента, купувате ли изобщо?

Това, което наблюдаваме в Китай е края на инвестиционния бум, на свръх инвестиционния бум. Той ще създаде както печеливши, така и губещи. Ако сте залагали на инвестиционния бум в Китай и сте продавали оборудване, машини и суровини краят на този бум ще ви засегне  значително. Но има и други сектори в световната икономика, които пострадаха тежко от свръх инвестирането и свръх капацитета в Китай.

Например в сектора на слънчевата енергетика имаше огромно разрастване на капацитета, което свали цените на соларните панели и изхвърли от пазара първо американците, после европейците, а накрая китайците сами се изхвърлиха от пазара.

Краят на това струпване на свръх капацитет вещае облекчение за много други сектори. Например, ако хвърлим поглед на S&P 500, много хора си казват, че средната S&P 500 печалба е спаднала през 2015.  Това е вярно, но е вярно, защото основно в два сектора, енергетиката и суровините, които всеки очаква да бъдат сериозно засегнати от забавянето на свръх инвестиционния бум в Китай, наистина бяха сериозно ударени, а индустрията влага много в тях.

Но има и много сектори, които реализираха увеличение в печалбите през миналата година. Например, ресторантьорския бизнес в САЩ се справя много добре. Така че, в това уравнение има печелещи и губещи и важното е да се вгледаме не в усреднените индекси, а в детайлите в тях както за Китай, така и извън него. Важно е да осъзнаем, че настъпва промяна и ще има и печеливши, и губещи.

 

И ако погледнем Китай, акциите на компаниите от здравния, от технологичния сектор донесоха печалби. През тази седмица наблюдавахме масивна разпродажба на акции на технологични компании, разпродажба на китайски депозитарни разписки. Това добра възможност ли е: да повярвате на китайската история, но по-скоро на новата икономика?

Много бих внимавал с това на континенталните пазари, основно защото те са силно надценени. Има и значителна интервенция, за да продължат да бъдат надценявани. Хонгконг обаче е мястото, където балонът отдавна се спука и вече го няма, а показателите са разумни и там бих търсил стойност и то за същите активи, които се търгуват и на континента.

Така че, да, определено там бих търгувал, особено при промените, през които преминава Китай.

 

Последни новини
Още от Анализи