BoJ пусна обобщение на проучване на общественото мнение

Джеймс Мейгър, Bloomberg News обобщава доклада

Харухико Курода, гуверньор на BoJ. Токио, 18 декември 2015. Photographer: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на BoJ. Токио, 18 декември 2015. Photographer: Akio Kon/Bloomberg

Джеймс Мейгър, Bloomberg News обобщава доклада за проучване на общественото мнение, публикуван от Bank of Japan за декември.


Внася ли яснота в мнението на управителния съвет наскоро публикувания преглед на общественото мнение от срещата през декември?

Този доклад беше публикуван от Bank of Japan едва днес /8 януари, бел. ред./ и има големи очаквания на пазара, че той ще даде добра представа какви политики ще провежда банката и как ще ги прилага. Докладът идва скоро след взимането на решения по тези политики, той е от срещата на съвета през декември и излиза още преди банката да е публикувала протоколите от срещата. Той дава представа какво  ще се случи в периода преди следващата среща на управителния съвет.
      
Но днес видяхме, че този документ не внася много яснота. Той включва редица мнения изказани на срещата, но не и кой ги е изказал, колко души са били съгласни с тях. Така че е трудно да се каже кой член на съвета какво мисли, как се е променило мнозинството в съвета, или какво мисли мнозинството.  

Ето защо, докато нямаме представа какво се е дискутирало на срещата на управителния съвет на банката, ще бъде трудно да разгледаме документа и да можем да кажем: „Ето това ще се случи или би могло да се случи в политиката на банката до следващата среща на управителния съвет.“


Какво показва проучването на общественото мнение?

То е доста сходно с това, което вече сме виждали в изявлението след срещата през декември, предишни протоколи и някои изказвания. Така че, няма нищо изненадващо – икономиката има ръст и постепенно се възстановява, членовете на съвета са загрижени за ефекта от цените на петрола върху инфлацията. Изказана е загриженост и за това какво се случва със заплатите в Япония. Твърди се, че един от членовете е казал,че няма ръст в заплатите, а това е тревожно и компаниите трябва да направят нещо повече. Но това едва ли е изненадващ коментар.

В същност, хората се надяват да разберат какво мисли съвета, има ли някаква промяна, какво е мнението на мнозинството. А един от анализаторите, с когото разговаряхме, заяви, че без яснота за това какво е мнението на мнозинството и как се променя дебата ще е доста трудно да се изведат някакви ориентири относно бъдещата монетарна политика на банката.

 

Последни новини
Още от Анализи