Световната банка намали прогнозата за глобалната икономика и САЩ

Коментар от Хонконг на Джулиет Сали, Bloomberg

Токио, Япония. 7 януари 2016. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Токио, Япония. 7 януари 2016. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Коментар от Хонконг на Джулиет Сали, Bloomberg за понижението на прогнозата на Световнат а банка за ръст на световната икономика на 7 януари 2016.

 

Акциите се търгуват вяло в момента и, както казваме ние, много от развиващите се пазари не бележат високия ръст, който мнозина анализатори предричаха и Световната банка снижи своите прогнози за тях.

Световната икономика може и да се оживи през годината, но по-вероятно е това да се случи през 2017, особено при забавената търговия в Китай и развитието около петрола, които също оказват своето влияние. Световната банка във Вашингтон е снижила прогнозата си за световния ръст в икономиката от 3,3% на 2,9%, а предвижданият ръст за Китай също има спад до 6,7% спрямо юнската прогноза за 7% . Но се твърди, че макар и бавно, вероятно ще има известен ръст и прогнозата за 2017 е ръст от 6,5%.

Ако обърнем поглед към развиващите са пазари, Световната банка твърди, че икономиката на Бразилия ще бъде подложена на известен натиск и ще се свие до ръст от 2,5% през 2016, а в Русия това свиване ще е от 1% на 0,7%. Това, което по същество казва Световната банка е, че забавеният ръст на тези пазари представлява риск, но и високите нива на китайския дълг също ще бъдат проблем, защото ще се прояви познатият  ни ефект на повлияване на износа.

Така че, ниските цени на петрола не са от голяма полза за потребителите, които не харчат толкова много. Ниските цени на суровините имат огромно влияние върху държавите доставчици на суровини като Австралия в добавка към забавената търговия в Китай, която има определящ дял в снижаването на  ръста на световната икономика. Както вече казахме, прогнозата беше понижена от 3,3% на 2,9%.

САЩ

Световната банка снижава прогнозите си за ръст и за САЩ, което е интересно, защото през цялата 2015 говорихме за повишаването на лихвите от Фед, което те направиха и предполагам, че всички са имали очаквания така да се поддържа траекторията на икономически ръст и вече започналото възстановяване на икономиката в САЩ.

Но налице е и силният долар, който оказва огромно влияние на износа и на икономиката като цяло, разбира се. Световната банка понижи прогнозата си за САЩ до 2,7% спрямо юнската прогноза от 2,8%, което е незначителна корекция, но все пак показва, че американската икономика няма да се представи толкова добре колкото очакваното.

Говорят и за продължаване на поддръжката за свободната монетарна политика, за да бъдат подкрепени някои застрашени икономики.

И един бърз поглед към следващата година, малко по-добри изгледи за световната икономика и икономиката на САЩ през 2017, поне на този етап, защото има доста време до тогава. Ще ни трябва кристална топка! Но трябва да приемем факта, че ниските цени на суровините, и умереният ръст на развиващите се пазари като Бразилия, Южна Африка и Китай ще окажат влияние върху световния ръст.

 

Последни новини
Още от Анализи