Спорът със Саудитска Арабия може да спре инвестициите в Иран

Иран иска над 100 млрд. долара инвестиции в петролния и газов сектор

Разривът в дипломатическите отношения на Иран със Саудитска Арабия ще направи по-трудно за страната да привлече чуждестранни инвестиции, когато икономическите санкции срещу нея бъдат свалени, пише Bloomberg, позовавайки се на анализатори от IHS, Energy Aspects и Emirates NBD. 

Прекъсването на дипломатическите отношения между двете страни идва точно в момент, когато Иран се подготвяваше за вдигането на санкциите след споразумението за ядрената програма на страната. Когато санкциите бъдат вдигнати Иран цели да привлече над 100 млрд. долара инвестиции в петролния и газовия сектор, след като заради санкциите през последните години те страдат от липса на достатъчно инвестиции в производствени мощности и нови технологии. На двудневна конференция в Техеран, започнала на 28 ноември 2015 г. дори бяха представени 50 проекта за инвестиции в петролния и газовия сектор на обща стойност 30 млрд. долара, като компании като Total, Royal Dutch Shell и Lukoil проявиха интерес. 

Проблемите, произтичащи от конфликта със Саудитска Арабия обаче може да попречат на тези усилия и да направят по трудна оценката на риска за компании, които биха искали да инвестират в петролната индустрия в страната, каза Ричард Малисън от Energy Aspects. 

Иран планира да увеличи износа на петрол веднага след вдигането на санкциите и бързо да си възвърне загубените позиции на петролния пазар. Преди през 2012 г. страната да понесе санкции заради ядрената си програма, тя беше вторият най-голям производител в ОПЕК след Саудитска Арабия. След санкциите обаче Иран падна до пето място в това подреждане. 

Новинарският уебсайт на иранското петролно министерство Shana обаче пише, че проблемите със Саудитска Арабия ще имат само краткосрочен ефект върху петролните пазари и няма да попречат на Иран да увеличи износа си на петрол. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи