Фед има повече време за реакция на случващото се в Китай

Финансовите проблеми в Китай може да повлияят на решението на Фед

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв има предимството, че разполага с повече време, за да оцени ефектите от последните финансови проблеми в Китай, отколкото имаше в подобен период (преди очаквано вдигане на лихвите б.р.) през август. Това понижава шансовете, че трудностите, които изпитва Китай, ще променят начертаната от Фед траектория за повишение на лихвите в САЩ – засега. 

Китайската централна банка понижи референтния валутен курс на юана с 0,51%, или с най-много от август насам, като той вече е най-ниско ниво от 2011 г. Предишният подобен от ход от страна на китайската парична институция през август доведе до смут на финансовите пазари и помогна за забавянето на вдигането на лихвите от страна на Фед, което можеше да се случи още през септември. Новото понижение на валутния курс на юана потопи акциите и извади на преден план въпрoсите за икономическия растеж в Китай. 

Инвеститорите не очакват ново вдигане на лихвите в САЩ преди март, след като централните банкери в страната решиха да вдигнат лихвите през декевмри за първи път от 2006 г. насам. Дотогава нестабилността на пазарите може да се успокои и силата на американската икономика да надделее над несигурността, идваща от Азия. Ако ходът, целящ отслабване на юана,играе ролята на сигнал за по-слаб ръст в Китай, това може да предизвика поскъпване на долара и спад в цените на суровините, което да засили тенденциите потискащи ценовия ръст в САЩ. Понижената инфлация от своя страна ще направи за Фед трудно да оправдае четири вдигания на лихвите през 2016 г. 

„Фед трябва да анализира пазарите и да оцени как това променя перспективите за Китай и с какъв ефект върху САЩ. При тях е тенденция да стават много предпазливи, когато има световна финансова нестабилност и тази предпазливост ще засили вече предпазливият им подход към лихвените проценти“, каза Мики Леви, главен икономист за САЩ и Азия в немската банка Berenberg. 

Протоколът от срещата на Фед от 15-16 декември, когато бяха вдигнати лихвите, беше публикуван на 6 януари. Той също показва, че централните банкери в САЩ са притеснени, че Китай „може да срещне трудности с навигирането на цикличните и структурни промени, които настъпват в икономиката на страната“. Световната банка също не показа оптимизъм, понижавайки прогнозата си за годишния растеж в Китай през 2016 г. на 6,7% спрямо 7% през юни. 

Все пак „ще трябва да видим сериозни ефекти върху пазарите в САЩ“, за да се откаже Фед от вдигане на лихвите през март, каза Кевин Куминс, икономист в RBS Securities.   

От Джеана Смиалек и Кристофър Кондан, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Анализи