Технологичните акции на CES 2016

Оливър Херингтън, Atlantic Equities

CES 2016, 5 януари, Лос Анджелиз. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg CES 2016, 5 януари, Лос Анджелиз. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Коментар на Оливър Херингтън, Atlantic Equities за акциите на компаниите, участнички на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, CES 2016.

 

Какво интересно виждате на CES тази година?

Не виждам нещо особено от гледна точка на акциите, които ние покриваме. За мен интересното е липсата на интерес към таблети, смартфони. Хората изглежда са надживели този етап и сега се насочваме към коли, автономните коли, свързаните коли, развлекателните системи на колите, електромобилите - това е основната тема, наред с виртуалната реалност.

 

Каква ще бъде технологията в бъдеще? Все пак вие следите технологичните акции и трябва да участвате в търговията на FB и Amazon. Ако ги нямате портфолиото ви няма да се развива добре. Така беше през 2015. Ще бъде ли така и през 2016?

Трудно е да се каже, защото имаше огромни възможности, подеми във второто полугодие. Ако не притежавахте тези акции, портфолиото ви нямаше да се представя добре. Става дума за FANG. Някои хора ги събраха най-вече през четвъртото тримесечие.

В началото на тази година те разбира се продават, особено Netflix, Amazon, за които оценката е проблем. Не толкова за Alphabet на Google.

Трудно е да се предвиди как ще продължи това. Ако имаме ротация от ръст към оценка - една от ключовите теми, които тревожат тази година хората, тогава някои от тези акции наистина ще пострадат, какво вече видяхме в първите два дни на търговия през 2016.

 

Едно от най-големите заглавия в Америка в последната седмица при технологиите е GM, които инвестираха 500 млн. долара в Lyft. Като гледаме какво става на CES - ще има ли още подобни случаи - традиционни компании за хардуер, на по 50-100 години, които се опитват да се закачат?

Ще им се наложи. Ако стоите и не правите нищо - видяхме по акциите, с които търгуваме - IBM. Те доста бавно се адаптират към промените в индустрията, особено с облака. Някои автопроизводители - също. И така разбрахме, че бъдещето ще бъде доминирано от Google и Apple. Никой не може да стои без промяна и трябва да се адаптират към новата среда.

Интересното е, за коли се говори толкова много на едно изложение за потребителска електроника.

Казахме GM и го включихме в същото изречение заедно с Apple, GoPro и производителите на видео.

 

Къде са най-сладките неща тук? Къде ще намерим реалната стойност? Виждаме, че автопроизводителите тръгват към кросоувъри, към софтуерни компании и производители на сензори. Къде е интересно, които са имената, които да следим?

Ние харесваме Sensata. Това е стара компания за производство на сензори. В последните 6 месеца беше слаба, главно заради тревогите около по-широкия автомобилен пазар и особено експозицията към Китай.

Но накрая автомобилните системи за развлечения, колите на бъдещето ще бъдат направени около това производство и затова Sensata е добър пример.

NVidia още нямаме, но определено говоря доста за нея с клиентите. Има интерес. Работи по няколко интересни теми, една от които е автомобилите и свързаността на колите. Имаше една новина тази седмица за суперкомпютъра, по който работи NVidia.

Другата тема, по която работят е VR и гейминг.

Това е една от основните ни идеи.

Това са ключовите имена, които ще обсъждам с клиентите ни, защото индустрията е огромна. Много се променя. Мнозина все още търсят почти само традиционните компании. Но всъщност сега всичко е в микротранзакциите, преходът към диджитал и свързването с милениалс. Това не успяха да направят някои от по-утвърдените имена в индустрията като Disney и някои медии.

 

Тази промяна и насочване към диджитал, смутителите, стартъпите.. ако сте традиционен инвеститор, вие ще искате да знаете как да монетизирате тези неща. Шлемовете за VR ще бъдат голяма тема на CES. Как да разберем дали тези хора монетизират тези продукти и дали целият този шум има ефект върху цените на акциите?

Това е въпросът и ще бъде интересно да разберем на CES. Например OculusRift вече приемат предварителни поръчки, но дали ще видим подобна ситуация, както при очилата на Google, където се оказа, че не са съвсем готови, както очакваха потребителите.

Мисля, че ще мине известно време, преди да видим как OculusRift ще печели за FB. Както беше случая с Google и очилата.

Вижте някои от участниците в CES 2016.

 

Последни новини
Още от Анализи