Камерън ще говори за ЕС с Меркел

Коментар от Берлин на Ханс Никълс, Bloomberg

Реч на Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания на CBI в Лондон, 9 ноември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Реч на Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания на CBI в Лондон, 9 ноември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Ханс Никълс, Bloomberg News:

 

Камерън търси съвет от Меркел в много напрегната обстановка, защото отношенията между Християндемократическия съюз и сестринската ѝ партия Християнсоциален съюз са в доста обтегнати по темата за бежанците.

А самата Меркел е объркана от решението на Камерън да остави министрите сами да определят решенията си относно Brexit.

Това е ситуацията, която той заварва.

Иронията тук е, че Камерън може да губи членове от собствения си кабинет.

Той продължава да пътува из цяла Европа, търсейки съюзници, дано само има достатъчно страници в паспорта си.

Днес е в Бавария, след това отива в Унгария.

Когато беше в Австрия миналата седмица, това беше първото посещение на британски премиер там от 30години. Това е премиер, който търси съюзници.

По въпросът за оставянето на членове на кабинета му да напуснат, канцлерът е объркана и продължават да мислят, че това е стратегическа грешка. Според германски говорител, те все още не могат да разберат цялостната стратегия на Камерън, в същото време, проблемите остават. 

Последният път, когато говорихме за това, беше през декември в Брюксел и беше много ясно, че той е дошъл там с ясна програма и иска да се стигне до договорка, което тогава не се случи. Камерън има много работа, а именно колко време ще трябва да изчакат новопристигналите от ЕС във Великобритания, преди да получат помощи, Манъс.

 

Коалицията на Меркел, споменахте напреженията по повод бежанците, ще отстъпи ли някоя от страните?

Не и по някакъв начин, сестринската партия, баварската Християнсоциалeн съюз, задълбава все повече и транспортният министър Добринт каза вчера, че не може да има устойчива политика, ако не се постави горна граница. 4000 новопристигнали на ден е цифрата, за която говорят, всичко това разпали страстите, Манъс.

Вчера в Кьолн, властите говориха за това как най-после са разпознали част от нападателите над жените на Нова година, това е взривоопасна ситуация.

Мислим, че са от северноафрикански или арабски произход и силно разпали въпроса какво да се прави с новопристигналите бежанци в Германия.

Властите са много внимателни в изказванията си за произхода на нападателите и дали те са новопростигнали, или са познати на полицията. Всички се опитват да разплетат случая.

Миналата нощ в Кьолн имаше митинг на жени, които твърдяха, че работят за женските права. Те искаха да се прави повече за защита на правата на жените и настояха, че са много важни за германското общество. Манъс.

 

Последни новини
Още от Анализи