Хоуи: Проблемите на Китай от миналата година не са решени

Фрейзър Хоуи, съавтор на "Червеният капитализъм и приватизацията в Китай"

Служителка в обменно бюро в Хонконг брои банкноти от сто юана и еднодоларови банкноти. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg Служителка в обменно бюро в Хонконг брои банкноти от сто юана и еднодоларови банкноти. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg

Фрейзър Хоуи, съавтор на "Червеният капитализъм и приватизацията в Китай" коментира от Сингапур перспективите за Китай през 2016 в разговор с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 6 януари 2016.

 

Силен старт на годината, нали? Какво ще кажете?

Определено. Ако това бе станало преди три месеца, нямаше да е новина. През август и септември имаше силни трусове в Китай.

Смятам, че ни показва, че всички проблеми от миналата година още са си тук. Датата се смени, годината - също, но никой от проблемите на капиталовите пазари и икономиката на Китай не са решени.

Спирането на тока няма да ги реши.

 

Научихме, че това т.нар. спиране на тока дори е влошило нещата.

Не знам дали технически е вярно. Те обявиха какво смятат да правят. Получиха доста коментари. Предложиха нещо и го изпълниха. За този ден предложението свърши работа.

Фундаменталният проблем обаче е, че китайският капиталов пазар е силно надценен, силно манипулиран и контролиран. Китай отказва да разчисти пазара след срива миналата година и все още купуват акции и се опитват го поддържат изкуствените нива.

 

Точно така, нали, всичко продължава. Трябва да се образоват особено ритейл инвеститорите.

Забравете за тях. Образовайте правителството.

Проблемът е в правителството, което продължава да се връща към методологията на подкрепата. Казаха през ноември, че ще спрат редовните покупки на акции. И пак виждаме, за втори път как сините чипове се изкупуват.

Те не спират да се връщат към лошите практики. Изглежда не могат сами да се откажат и да оставят пазара.

Това е стар проблем на комунистическата партия - как хем да запази контрола, хем да прегърне пазарите.

Тези неща са съвсем различни и затова не се справят.

 

Точно така. Това е разривът, който виждаме в много структури на живота в Китай, нали?

Напълно - където и да погледнеш е така. Виждаме различни области в политическия спектър, в социалния и икономическия живот.

Това доказателство, че старият модел не работи.

И че работят много по структурата на плановата си икономика. Сега обаче, след като страната става по-богата и се опитва да става по-креативна и по-иновативна, откриваме в много области, че всъщност всички вървят срещу огражденията, които правителството е поставило.

И го виждаме във всички области на икономиката и обществото.

 

Има ли точка, в която икономическият либерализъм трябва да се превърне в политически либерализъм?

Това е надеждата на мнозина от дълго време. Има опасност, че тези проблеми и противоречия, които изплуват означават, че половинчатите промени няма да минат. Смятам, че Китай може да продължава още 5-10 години с това моделиране на нисък ръст и дългове, без да постигне това, което иска.

Не се виждат бързи промени в политически план, нито в икономически.

Смятам, че японският сценарий на изгубеното десетилетие се очаква да се разиграе и в Китай.

 

Само това чуваме. Защо се случи? Все пак Япония е функционираща демокрация, а Китай - не?

Вярно е. Смятам, че противоречията носят политически промени, но още не сме стигнали дотам. А комунистическата партия продължава да се бави и мотае, за да адаптира някои свободи, като спира други. И не бива скоро да очакваме някакви смислени промени.

Те се нагаждат и няма реален признак, че напреженията, поне икономическите - са достатъчно големи, за да предизвикат някакъв колапс.

 

Адаптират се и най-добрият начин за това е девалвацията. Това се практикува от толкова много различни страни по света. Тук разни хора казаха вчера, че очакват над 7 юана за долар до края на годината. МВФ не сбърка ли като позволи на юанът да влезе в кошницата на резервните валути и да получи специални права?

Последният  път казах, че МВФ вярва на думите на Китай, но данните са съвсем малко.

Да не забравяме, че Китай предприе действия спрямо валутата си едва от август. След няколко месеца МВФ ги прие и ги третира като реална валута.

Както виждате - тя не е. Тя още е силно манипулирана. Ясно е, че е много по-волатилна, отколкото беше преди и това е добър знак, но имаме и много странни индикатори. Например пазарът е абсолютно равен по време на редовен търговски ден, а след това, на удължената сесия следобед започва да девалвира, а централната банка на Китай не се вижда никаква. Това наистина ли е пазар?

Определено не е пазар такъв, какъвто го разбираме за другите валути.

Все още е силно контролиран. Но не забравяйте, че решението на МВФ е силно политическо. Опитват се да насърчат Китай да прави нещо.

 

Последни новини
Още от Анализи