"Хамилтън" и силата на публично-частното партньорство

От Мохамед ел-Ериан

Александър Хамилтън, първият финансов министър на САЩ Александър Хамилтън, първият финансов министър на САЩ

"Хамилтън", разтърсващият мюзикъл, инспириран от биографията на Рон Черноу за един от бащите основатели на САЩ, превзема Бродуей с щурм. Той е възхваляван за превъзходния сценарий, актьорско майсторство и хореография, ще преобърне конвенционалната мъдрост на Бродуей и ще помогне за предефиниране на поставянето на мюзикъли.

Успехът на продукцията също предлага друг пример за публично-частно партньорство, което може да революционизира установения модел.
Ако по някакъв начин сте пропуснали цялата еуфория, мюзикълът изследва живота на Александър Хамилтън - от неговото скромно начало като беден имигрант и ролята му в Американската революция до дългосрочното му сътрудничество с Джордж Вашингтон, проектирането на първата федерална финансова и бюджетна система и неговите политически и лични падения. Историята оживява чрез песни и танци и е е разказана чрез рап и хип хоп,  както и с малко поп и джаз.

Участва забележително разнообразен състав, макар че ролите не са разпределени според расата. Ключовите като Хамилтън, Джеферсън, Лафайет и Вашингтон се играят от цветнокожи и испаноговорящи. Развиващата жанра продукция е написана от изключително талантливия Лин-Мануел Миранда, който играе водеща роля и също така композира музиката.

Това, което е по-слабо известно е, че "Хамилтън" е продукт на вдъхновяващо публично-частно партньорство. Мюзикъл е поставен за първи път в некомерсиалния Public Theater в Ню Йорк, който е известен със своите безплатни летни постановки на "Шекспир в парка" и е посветен а "класиката, мюзикълите, съвременните и експерименталните постановки в еднаква степен".

Театърът е предоставил на Миранда подкрепа и пространство за развитие на експеримента, заедно с финансиране, обратна връзка и окуражаване за създаването на "Хамилтън" в продължение на няколко години. Той има своята първа много успешна серия представления в театъра през януари 2015, преди да се премести на Бродуей, където представленията за разпродадени. Постановката привлича звезди от света на шоубизнеса, политиката и спорта. Миранда изпълнява една от своите песни в Белия дом за президента Барак Обама, който е посетил мюзикъла поне два пъти. New Yorker твърди, че кандидат-президентите трябва да се учат от посланието на мюзикъла.

Успехът на "Хамилтън" трябва да сложи край на дискусията за това дали рисковите иновации и разбиването на клишета са домейн само на частния сектор. Мюзикъл мощно демонстрира ефективността на едно добре разработено публично-частно партньорство, което може да се окаже успешно в образованието, здравеопазването, технологиите и други сектори. И той предлага пътна карта за съвместна работа на публичния и частния сектор, включително усилване на ефекта от използване на ресурсите и пространство за експерименти, иновации и плодотворно разрушение.

Статията на главния икономически съветник на Allianz SE Мохамед ел-Ериан е публикувана в Bloomberg View

Последни новини
Още от Анализи