Повече волатилност за китайските акции през 2016

Ашок Шан, директор Инвестиции на London & Capital

Шанхай, Китай. 2 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Шанхай, Китай. 2 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Прогнозата на Ашок Шан, директор Инвестиции на London & Capital за китайските пазари през 2016.

 

Това не е началото на година, на което се надявахме – видяхме нестабилност, сблъскахме се с несигурност в Китай. Кажете ни какво мислите след първите 48 часа.

Мисля, че пазарите ще бъдат доста нестабилни. Това ни показва какво можем да очакваме до края на годината. Най-важното при китайските акции е, че първоначалните акционери използват активите си, за да наберат капитал, за да финансират инвестиционните си намерения.

Забелязахме, че цената на обезпеченията не е актуализирана. Има много заеми, които се проследяват до самите собственици и големите инвеститори, които спечелиха на гърба им. За да се спре пропадането на пазара, те се опитаха да го стабилизират като се увериха, че цената на обезпечаващите активи не е била актуализирана в пазара и големите акционери нямат право да продават за дълъг период от време, който разбираме, че най-вероятно ще бъде удължен. Това означава, че пазарът не е впечатлен от ниската цена, на която активите могат да бъдат ликвидирани, от което следва, че ще внимава през по-голямата част на годината.

Периодично ще има много нестабилност и властите ще направят всичко възможно, за да успокоят пазарите. Най-доброто, което можем да очакваме е много нестабилен пазар с временни проблясъци през тази година.

 

Ашок, видяхте движенията вчера – огромни движения от чужбина, ако погледнем Dax – той спадна с 4%. Какво научихте вчера, научихте ли нещо ново?

Новото е, че данните за производителността, които идват от Европа, САЩ и Китай показват, че забавянето продължава и съвпада с прогнозите за растеж на икономиката, които хората получиха от агенции като МВФ, Световната банка и други. Всички до инвестиционните банки ще надминат очакванията, което значи, че прогнозната за корпоративните печалби е била надценена, а най-вероятно и прогнозите за нарастване на заетостта също е била надценена.

Разбира се, това оказва влияние и върху очакванията за инфлация, които ще започнат да звучат твърде оптимистично. Днес ще получим данните за инфлацията от ЕЦБ за еврозоната, които са много под целта от 2% . Ще отнеме няколко години, преди дори да се доближим до нея, което значи, че натискът ще бъде върху ЕЦБ и BoJ да повдигнат очакванията за растеж и инфлация в следващите седмици и месеци.

 

Последни новини
Още от Анализи