Още една рекордна година за M&A?

След рекордна година за придобиванията, мениджърите търсят повече

Магазин на Orange. снимка:  Balint Porneczi/Bloomberg Магазин на Orange. снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Обемът на сливанията и придобивания през 2015 г. достигна 3.8 трилиона долара - най-висок за всички времена, надвишавайки предишния рекорд от 2007, преди кризата, според данни на Bloomberg.
Компаниите са по-оптимистични в преследването на сделки, отколкото бяха миналата година: в едно проучване на  EY, публикувано през октомври, почти 60% от изпълнителните директори очакват придобивания през следващите 12 месеца, което е повишение спрямо 40% година по-рано.
Четвъртото тримесечие беше най-активно през миналата година, с обявени сделки за 1.3 трилиона долара, според данните. За първи път от второто тримесечие на 2007 се преминава над 1 трилион долара.
Инвеститорите могат да получат ранни насоки за това как би могло да се случи през 2016 по време на конференция на JPMorgan Chase & Co. следващата седмица - първото голямо събитие за здравния сектор за годината и традиционно място за за първоначални разговори за M&A.
Следвайки сливането между Pfizer Inc. и Allergan Plc  за 160 млрд. долара - най-голямото за миналата година, здравният сектор отново изглежда решен да води сделките.  Shire е в напреднали разговори за придобиване на Baxalta Inc. за около $32 млрд., според запознати и сделката може да бъде обявена тази седмица.
Активността на сливанията и придобиванията ще остане висока, коментира Еди Йоун, портфолио мениджър във Fidelity Investments Ltd. Предвид атрактивния свободен паричен поток в здравния сектор, ефективното разпределение на капитала, за да се презареди потенциала за растеж на компанията или да се намалят разходите чрез синергии ще продължи да създава инвестиционни възможности."

Атрактивни цели

Сделките тази година ще бъдат в сектори, които се нуждаят от добавяне на мащаб, за да се справят с тежката конкуренция или забавящия се растеж, като телекомуникациите, технологиите и здравеопазването, казва Пауло Перейра, партньор в консултантската компания Perella Weinberg Partners в Лондон.

Orange SA, най-големият телеком във Франция, коментира във вторник, че е в предварителни разговори с Bouygues SA за мобилното си звено. Сделката би намалила броя на безжичните доставчици в страната.

Придобиването на финансови институции, в частност банковите сделки, също трябва да продължи през следващите месеци, като се появява сигурност и предвидимост по отношение на регулаторната рамка и капиталовите изисквания като стандартите на Базелския комитет за банков надзор, казва Перейра.

През 2015 потребителските компании като тези от фармацията хранително-вкусовата индустрия имаха най-голям дял в разходите (1 трилион долара) и дадоха най-големите сделки на годината - като Pfizer-Allergan и продвибавенето на SABMiller Plc от Anheuser-Busch InBev SA за $107 млрд. Следват финансовите сделки за $751 bмлрд. и $447 млрд. покупки на индустриални компании, включително придобиването на Precision Castparts Corp от Berkshire Hathaway Inc. за 30 млрд. долара.

Игнорирайки нестабилността

Все  пиковите обеми, видяни миналата година, зависят от оптимизма на купувачите, преодоляващ загрижеността за политическата и финансова нестабилност, според Чарлз Джейкъбс, партньор в юридическата компания Linklaters. Договяращите се компании бяха в състояние да загърбят пазарния спад в Китай, гръцката криза и забавянето на развиващите се пазари.

Решението на Фед да увеличи лихвените проценти за първи път от почти десетилетие може да предизвика временен застой в сделките през първото тримесечие на следващата година и политическо напрежение като перспективите за излизане на Великобритания от ЕС, може да създаде затворени периоди, които са неблагоприятни за големите сделки, каза той.

Но фундаментът е солиден, тъй като компаниите седят върху кеш, който Linklaters оценява на 2.4 трилиона евро. Няма причина сливанията и придобиванията да не продължат, казва Джейкъбс.

Последни новини
Още от Анализи