Какво да очакваме на световните капиталови пазари през 2016

Ашок Шан, директор Инвестиции на London & Capital

Американските акции паднаха до най-ниско ниво от средата на октомври 2015 в първия ден на търговия на Уолстрийт на 4 януари 2015. NYSE. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Американските акции паднаха до най-ниско ниво от средата на октомври 2015 в първия ден на търговия на Уолстрийт на 4 януари 2015. NYSE. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Ашок Шан, директор Инвестиции на London & Capital с прогноза за капиталовите пазари през 2016. Шан говори с Джонатан Феро и Гай Джонсън в студиото на Bloomberg в Лондон на 5 януари 2016.

 

Мисля, че прогнозите са прекалено оптимистични. Ако погледнете какво се случва на пазара през последните пет години, след голям ръст на пазарните оценки едва ли ще видим разширяване на пазара, възможни са дори някои корекции. Всъщност, основният движещ фактор на финансовите пазари ще са растежа на корпоративните печалби в Щатите, които регистрират понижение към момента заради понижаване на цените на суровините, от една страна, и по-силния долар, от друга.

Ръстът на акциите на нефинансовите компании, изключая някои по-волатилни, ще бъде около 10%. Подобна възръщаемост можем да очакваме от американския капиталов пазар. Подобно е и в Европа. Ако има още количествени облекчения от ЕЦБ, очакванията за растеж ще се подобрят, което ще доведе до подобрение в траекторията на растежа на корпоративните печалби. Ще има разрастване и подобрение на качеството на активите.

Европейските компании ще се представят по-добре от американските, но също така количествените улеснения ще окажат натиск върху единната валута. Ако сте инвеститор в американски долари, трябва да се застраховате срещу валутния риск, ако искате да задържите печалбите, защото силният долар ще бъде предизвикателство поне в първите шест месеца на годината.

 

 

За 2015 г. имахме дръзки прогнози от 15% ръст на S&P 500 – не се случи. Петролът на 70 долара за барел – също не се случи. И не бяха никак малко. Шан, чудя се, този тип дръзки прогнози за цялата предстояща година – носят ли стойност за вас?

Не, защото винаги прогнозите са свръхоптимистични. А те се базират на убеждения за по-добър растеж и по-високи корпоративни печалби и продължаване на ликвидните потоци, стичащи се към високорисковите активи. Това го наблюдаваме от доста време и сега сме достигнали момент, когато реалните доходи трябва да се повишат, за да имаме ръст на финансовите пазари. Това започва да се случва, а също така има натиск върху маржовете. Един от факторите, които подпомагат растежа, е изобилието на евтини пари, но достигаме пика в това отношение. Фед може да ограничи покупките на активи.

Корпоративният левъридж в САЩ постепенно нараства. Като изключим пълните с кеш компании на технологичния сектор, позиците на другите фирми са добре застраховани. Паричната експанзия вече е зад гърба ни и поради това смятам, че кривата на растежа ще бъде доста по-полегата. Смятам, че 5-10% ръст на акциите на най-печелившите компании е реалистичен.   

 

Последни новини
Още от Анализи