Каква е позицията на британските министри по отношение на ЕС

Кои ще искат оставане и кои напускане на блока

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще остави членовете на кабинета си да решат за себе си дали да отстояват позицията за оставане на страната в ЕС или за напускането ѝ. Референдумът, на който ще се реши този въпрос, се очаква да се проведе по-късно през 2016 г. Ако исканията на Камерън бъдат удовлетворени от ЕС и той заеме позиция „за“ оставане в блока, то накъде ще тръгнат неговите министри и други водещи депутати от консерваторите? Bloomberg ги разделя на три групи:

Клонящи към оставане

Джордж Осбърн, финансов министър на Великобритания. Финансистът има водеща роля в преговорите на страната с ЕС и заяви, че иска Великобритания да остане в „реформиран ЕС“, такъв, който работи по-добре за всички европейски граждани. 

Уилям Хоудж, бивш външен министър и депутат. Макар и критичен по отношение на начина, по който функционира ЕС, той каза, че излизане от съюза ще наруши работата на блока в Източна Европа и ще предизвика нов референдум за независимост на Шотландия. 

Филип Хамънд, настоящ външен министър. Хамънд също иска реформа в ЕС, но ако исканията на Великобритания бъдат удовлетворени, не вижда ползи от напускане на съюза. 

По средата

Тереза Мей, министър на вътрешните работи. Мей подхрани спекулациите, че може да се обяви за напускане на ЕС на реч на конференцията на консерваторите през 2015 г., когато критикува голямата имиграционна вълна. 

Борис Джонсън, кмет на Лондон. Джонсън, който е част от политическия кабинет на Камерън и може да получи министерски пост преди референдума, до момента не е заел ясна позиция по въпроса с референдума за оставане или излизане на Великобритания от ЕС.

Майкъл Гоув, министър на правосъдието. Гоув също даде противоречиви сигнали, като през 2013 г. каза, че животът на страната извън ЕС ще е „напълно поносим“, но през миналия месец отрече информациите, че ще застане против оставане на Великобритания в ЕС. 

Майкъл Фелън, министър на отбраната. „Всички сме скептични за Европа и искаме да видим реформа. Заставаме твърдо зад премиера по отношение на исканите от него реформи“, каза той пред BBC през октомври, което сочи, че при постигане на споразумение с ЕС също може да се присъедини към лагера на искащите оставане в блока въпреки скептицизма си. 

Клонящи към напускане

Яйн Дънкан Смит, министър на труда и социалната политика. Бившият лидер на консерваторите е считан за един от най-големите евроскептици в британския кабинет. Той все пак заяви, че ще реши коя позиция да заеме едва след приключването на преговорите със съюза. 

Саджид Джевид, министър на икономиката. Той клони към позицията за напускане на ЕС от страна на Великобритания, като заяви пред парламента през ноември, че много компании в момента вярват, че загубите от членство в ЕС са повече от ползите. 

Крис Грейлинг, председател на парламента. Грейлинг също е евроскептик, но по подобие на Смит каза, че ще обяви окончателната си позиция след края на преговорите с ЕС. 

Тереза Вилиърс, първи министър на Северна Ирландия. Тя беше сред консерваторите евроскептици, присъствали на вечеря през 2012 г., чийто повод беше отбелязването на 20 годишнина от бунта срещу Маастрихтския договор. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи