Бавният старт на продажбите на Model X на Tesla

Кори Джонсън, Bloomberg

Tesla Model X, Калифорния, 29 септември 2015. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Tesla Model X, Калифорния, 29 септември 2015. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Коментар на Кори Джонсън, Bloomberg на резултатите от продажбите на Tesla.

Tesla обяви, че е продала най-много коли за едно тримесечие. Това е добре. Не е добре това, че са продали много по-малко от очакванията си през годината.

Казаха, че ще продадат 55 000 коли, без значение в кое тримесечие.

И накрая решиха да намалят прогнозата си - щели да продадат между 50 и 55 хиляди коли.

Накрая съобщиха, че очакват да продадат между 50 и 52 хиляди за година.

И ето - тези 17 400 коли, продадени за четвъртото  тримесечие - най-големият обем продажби в историята им е съвсем малко над целта от 50-52 000 за годината.

Възможността им да прогнозират производството и доставката на колите е под въпрос.

Още нямат прогноза за 2016. Всичко ще зависи от новия Model X - този кросоувър, който едва сега започват да правят.

Интересно беше съобщението от снощи - да, те направиха съобщение в неделя привечер. Те казаха колко коли са произвели, разделиха колко са Model X и колко - Model S. Обявиха и по колко са продали от Model X, но забравиха да кажат колко са продали от Model S.

Този въпрос е важен, защото е свързан с търсенето.

Колко хората искат тези коли?

Колко е голям хоризонтът за Model S? И дали ще стигнем до това, което репортерът на Bloomberg Дена Хоул, която следи Tesla нарича "пик S".

Вие знаете, говорим за "пик петрол" от години.

Има ли "пик S", колко е голям пазарът на електрическа кола за 100 000 долара от Tesla и дали сме стигнали дотам, когато Model X започва да измества продажбите на Model S?

Това са големи въпроси, които нямат отговори.

 

Илън Мъск обяви разширение в бизнеса с батериите. Той явно има способността да прави по един милион неща едновременно. Сигурно законите за мултитаскинга важат за нас, но той е Железен човек.

Вижте, управлява три компании, започва всякакви нови проекти. Има силен семеен живот.  Всички му се възхищават, че успява да прави всичко това.

Мисля обаче, че мащабът на този бизнес - производството на батерии - е друг голям въпрос за компанията.

Анализаторите дават прогнози за 5-6 години напред. А пък Tesla не може да изпълни целите си на производство, въпреки че постоянно ги намаляваха.

В определен момент ще стигне до края и няма да й остане сила.

Батериите са съвсем нова територия за Tesla. Първо, такава компания не е имало досега. Нещо, което пленява ума, въпреки че продажбите й никакви ги няма. Струва си да кажем, че Ford F150 е продаден на повече клиенти, отколкото Tesla за цялата година. Така че остава млада компания.

 

Последни новини
Още от Анализи