Петролът и сблъсъкът между Саудитска Арабия и Иран

Това е най-големият разрив между двете страни от 80-те години

Крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд. снимка: Olivier Douliery/Bloomberg Крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд. снимка: Olivier Douliery/Bloomberg

Връзките между Саудитска Арабия и Иран са в най-голямата си криза от почти три десетилетия, коментира Вloomberg, след като Рияд прекрати дипломатически отношения с Техеран. Това предизвика спад на борсите и повиши цените на петрола.

Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с Иран в неделя в отговор на щурмуването на посолството на кралството в Техеран. Напрежението между двете страни е заради екзекуцията на шиитския духовник Шейх Нимр Ал-Нимр.

Външният министър на кралството Адел ал-Джубейр съобщи на пресконференция в Рияд, че посланикът на шиитски Иран е бил помолен да напусне страната в рамките на 48 часа.

Ирански демонстранти щурмуваха посолството на Саудитска Арабия в Техеран рано в неделя, а иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заплаши Рияд с "божествено възмездие" заради изпълнението са смъртната присъда на Шейх Нимр Ал-Нимр, яростен противник на управляващото саудитско кралско семейство заради начина, по който третира шиитското малцинство.

Ал-Нимр бе един от 47-те мъже, които бяха осъдени на смърт от сунитската държава по обвинения, включващи тероризъм и политически действия.

Разделение

Сблъсъкът между две от най-големите производителки на петрол в света отново показва разделението в региона и рискува задълбочаване на конфликтите в Йемен и Сирия, където доминираната от сунити Саудитска Арабия и шиитски Иран подкрепят различните воюващи страни. Фондовите борси в Китай, Япония и Европа се сринаха в първия ден на 2016.

"От инвестиционна перспектива, това са лоши новини: Хората залагат на подновяване на диалога между саудитците и иранците и намаляване на напрежението", коментира бившият финансов министър на Ливан, а сега консултант Джихад Азур. 
Експулсирането на иранските дипломати идва след ескалация на войната на думи между двете страни.
Саудитските вестници нападнаха Иран, че дестабилизира Залива, като подкрепя тероризма.
"Саудитска Арабия няма да работи повече със страна, която подкрепя тероризма и сектантството, заяви външният министър ал-Джубейр в събота.
Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че саудитските власти ще бъдат изправени пред ответни мерки, без да уточни какви. Той говори след екзекуцията, но преди скъсването на дипломатическите отношения и подчерта, че Ал-Нимр не е призовавал за въоръжени протести, а всичко, което е правил, е да критикува открито.
Противопоставянето между Иран и Саудитска Арабия е най-голямото от края на 80-те, когато кралството прекрати отношения с Иран, след като посолството бе атакувано след смъртта на ирански поклонници по време на Хадж - поклонението в Мека. Саудитска Арабия също подкрепяше Ирак на Садам Хюсеин срещу Иран по време първата война в Залива.

Петролът се повиши

Напрежението допринесе за спада на борсите в Китай. Златото и американските ДЦК поскъпнаха. Петролът поскъпна, като в един момент фючърсите прибавиха 3%, достигайки $38.50 в Лондон.
Но това не слага край на продължителния спад на цените на черното злато. Цените на Brent спаднаха за трета година през 2015, понижавайки се с 35%. Саудитска Арабия е най-големият производител в ОПЕК, докато Иран е петият най-голям член на групата.
Кризата може да предизвика краткосрочно повишение на цената от 1 до 3 долара за барел на пренаситения пазар, казва Джон Ауърс, изпълнителен вицепрезидент в Turner, Mason & Co. в Далас. "Нещата може да ескалират много бързо. Но моето усещане е, че саудитците и иранците няма да оставят това да засегне много пазара."

Последни новини
Още от Анализи