САЩ и Китай изправени пред растящи падежи на ДЦК

Най-големите световни икономики имат дълг с настъпващ падеж за 7 трилиона долара

Финансовото министерство на САЩ. снимка: Daniel Acker/Bloomberg News Финансовото министерство на САЩ. снимка: Daniel Acker/Bloomberg News

Дългът, който правителствата на водещите световни икономики трябва да рефинансират през 2016, се променя слабо спрямо миналата година. Стойността на държавните книжа с настъпващ падеж на страните от Г-7 плюс Бразилия, Китай, Индия и Русия ще достигне 7.1 трилиона долара, сравнено със 7 трилиона през 2015. Налице е понижение спрямо падежите през 2012, които бяха 7.6 трилиона долара, показват данни на Bloomberg. Япония, Германия, Италия и Канада ще посрещнат по-малко задължения, докато САЩ, Китай и Великобритания - повече.

Спадът на дълга с настъпващ падеж спрямо 2012 може да донесе известна подкрепа на пазара на облигации, след като Фед постепенно повишава лихвените проценти, повишавайки доходността от рекордно ниските нива. Бюджетните дефицити ще намалеят за седма поредна година през 2016 според прогнозата на икономистите. Правителствата удължават матуритета на своя дълг и съкращават допълнителните разходи.

Повечето от тези страни се ориентират към фискална дисциплина, коментира Мохит Кумар от звеното за инвестиционно банкиране на Credit Agricole SA в Лондон. "Имаше фискална експанзия по време на кризата по различни причини - да се подкрепя ръстът или да се прехвърлят задължения от частния на публичния сектор. Тези ефекти отслабват."

Макар спадът да показва по-малък натиск върху правителствата да теглят заеми, той не означава непременно, че емисиите ще намалеят. Германия планира да увеличи продажбите на съкровищни бонове и облигации от 175 млрд евро през 2015 до 203 млрд. евро през тази година, отчасти, за да финансира разходите, предизвикани от рекордния приток на мигранти. 

Само САЩ, най-големият длъжник в света с 13.1 трилиона пазарно търгуеми дългови задължения, ще посрещнат падежи за 3.5 трилиона долара, което е ръст с 14% спрямо миналата година. Китай е изправен пред най-голямото нарастване на нуждите от рефинансиране - скок от 41% до 254 милиарда долара.
Русия и Бразилия ще посрещнат най-голям относителен спад на падежите на дълг - съответно с 38% и 26%, показват данните.

Ако се добавят плащанията на лихви, количеството дълг, което трябва да бъде рефинансирано от Г-7 и страните от БРИК ще достигне 7.8 трилиона тази година, също малка промяна спрямо 2015.

Държавните облигации осигуриха 1.2% печалби за инвеститорите през 2015 година сравнено с 8.4% през 2014 и средно 4.4% за последните пет години по данни на Bank of America Merrill Lynch. Доходността, която се движи в противоположна посока на цените, започва да расте след решението на Фед да повиши лихвите.

Доходността на 10-годишните ДЦК на САЩ ще се повиши до 2.75% до края на 2016, според проучване на Bloomberg сред 65 икономиста, сравнено с 2.23% в понеделник, в 8:45 часа Лондонско време.

Ръстът на доходността и затягането на политиката на Фед ще обхване и другите облигации, коментира Дейвид Шнауц, стратег за книжа с фиксиран доход в Commerzbank AG в Лондон. "Най-малкото намаленият натиск за заемане ще бъде благоприятен компенсиращ фактор. Също така има доста структурно търсене (на дълг) и това ще ограничи повишението на доходността на облигациите". 

Последни новини
Още от Анализи