Ню Делхи предприема мерки за контрол над замърсяването

Аниндя Упадяй, кореспондент на Bloomberg Индия за възобновяема енергия

Ню Делхи, Индия, 1 септември 2015. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg Ню Делхи, Индия, 1 септември 2015. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

Аниндя Упадяй, кореспондент на Bloomberg Индия за възобновяема енергия коментира мерките за борба със замърсяването, предприети от Индия в разговор с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 4 януари 2016.

 

Каква е причината на това нежелано заглавие? Какво може да се направи за това?

Причината са наличието на толкова много превозни средства в Ню Делхи, откритото изгаряне на селскостопански отпадъци в околностите на Делхи. Освен това, милиони бедни индийци горят селскостопански отпадъци или керосин, който замърсява много повече от нафтата, за готвене и за други цели.

Тези неща особено допринасят за ефекта на пренасищане в Делхи. А какво може да се направи? Поне в Делхи, трябва да намалим броя на превозните средства.

Тежките времена изискват тежки мерки и затова правителството въведе тази формула за четни и нечетни номера, което по същество е разпределяне на пътното пространство. На четни дати е позволено да се ползват автомобили с четни номера, а същото важи и за нечетни дни – позволени са само нечетни номера.

Но това е извънредна мярка, тя важи само за 15 дни. Правителството подсили обществения транспорт. Хората се опитват да се приспособят към този вид извънредни мерки. Но въпреки това, ситуацията в Делхи е наистина тревожна.

 

Точно така, а и това не е единственият град в Индия, който има толкова дълбоки проблеми със замърсяването. Има  цяла поредица такива градове. Какво значение има всъщност този експеримент?

Този експеримент е много важен, защото повдигна темата за замърсяването.

Това кара хората да излязат от собствените си зони на комфорт, да вземат замърсяването в собствените си ръце и да заплатят разходите за него.

От друга страна, правителствата винаги са колебливи в борбата със замърсяването, защото се засягат много чувствителни зони, като да не се предоставя субсидирано гориво, което замърсява повече, забрана за дизеловите автомобили, повече инвестиции в инфраструктурата.

Общо взето, необходима е цялостна промяна.

Затова, тази стъпка е важна, защото тя разби този предразсъдък към борбата със замърсяването.

Това подмятане на замърсяването или към правителството – нека то да се справи, или пък към хората – вие се оправяйте с него.

За първи път, правителството и жителите на Делхи се обединиха и това е страхотен прецедент за цялата страна, за да може тя да се активизира в това, да въведе повече политики по въпроса и да си сътрудничи при изпълнението им.

 

Последни новини
Още от Анализи