Какво предстои за пазарите в Азия през 2016

Майкъл Евъри, анализатор в Rabobank

Шанхай, Китай. 2 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Шанхай, Китай. 2 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Майкъл Евъри, анализатор в Rabobank с прогнозата си за пазарите в Азия и по-специално в Китай през 2016. Евъри разговаря с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg l Nfkufkh kd 4 skwd,r 2016.

 

Имахме прогнози, но те се оказаха безсмислени за предстоящата година. И вие го казахте преди.

Да, доста безсмислени са. Тази сутрин се пошегувах. Каква прогноза прави анализаторът? Отговорът е: погрешна. В повечето случаи.

За да кажем какво ще стане през 2016, нека се върнем към 2015. Това, което очаквах миналата година беше волатилност на валутните пазари. Така и стана.

Тази година очаквам волатилност на валутните пазари и волатилност на всеки друг финансов пазар.

Защо ли?

Защото Китай се забавя и продължава. Но тази година нещата ще се влошат, особено ако се опитват да започнат агресивен дилевъридж.

Същевременно САЩ вдига лихвите.

Така че корабите започват да се движат в различни посоки. Супертанкерите тръгват в различни посоки.

Фед върхи по тънко въже. И за да спрем с метафорите - колко е твърде много като вдигане на лихвите? На фона на данните, които получаваме от тях, особено последните - PMI на Чикаго - най-слабите от 2009.

 

Някои хора може би си казват - така трябваше да стане. И ние си го знаехме, нали? Знаехме, че докато те говорят за нормализация на валутната политика, ние се потихме кога е следващото повишение?

Точно така. И как всичко това да не доведе до волатилност?

Това е въпросът.

И така - имаме спад, FX ще продължава да се колебае. Акциите тази сутрин - а това е едва първата сутрин на 2016 и сигурно ще има още много такива. Вероятно и в двете посоки, но по-често надолу, отколкото нагоре.

И разбира се, имаме политически спад - там отново ще има движения нагоре-надолу.

Да не забравяме президентските избори през ноември. Това оцевидно ще привлече вниманието на пазарите.

Имаме референдум за Брексит..

 

Това няма да е тази година, а догодина. Но знам, че хората ще заемат различни позиции..

Да, но ако изброите минните полета наоколо и изобщо мините в тях - много са. Събрани заедно дават голяма волатилност през годината.

 

Говорите и за големи последици. Какво означава това?

Ако следите рисковете от спад, особено ключовите кросове и ключовите пазари. Можете да оцените, че ще имаме отново същите неща. Например през ноември.

Пазарът дори не си и помисля в момента за факта, че можем да имаме кандидат, който в момента никой не следи. Може да бъде избран за президент на САЩ.

Пазарите не го оценяват. И това може да има много големи последици в реакцията. Когато разберат, че се случва нещо, което не са очаквали.

Това може да бъде изиграно в най-различни варианти на различните пазари.

 

Да видим класовете активи. Dow имаше добра година. Hang Sang бе зле и в Китай имахме голяма волатилност. Вижте какво стана днес - спад от 4-5% в Китай. Какво е това?

За Китай спад от 4-5% е новата нормалност. Имаме такова нещо и ще продължаваме да го срещаме. Но в глобален план - със забавянето на Китай и повишението на лихвата в САЩ, не виждам как бихме имали позитивна среда за акциите.

 

Коя би била позитивната среда за акциите? Защото фундаментите са напълно нерелевантни.

Така е. Но фундаментите се влошават като започнете да затягате ликвидността. Фундаментите могат да се влошават, ако хвърляте пари по тях. Но ако централните баки започнат да затягат валутния режим или по-специално Фед продължи да затяга политиката, изведнъж ликвидността ще пресъхне и фундаментите ще започнат да имат значение.

 

А какво става в Китай? Виждаме ли толкова дългоочаквания дилевъридж? Особено не само в големите държавни компании, но и за останалите?

Важното е, че досега не сме видели реално никакъв дилевъридж. Имаше страшно много приказки за това. И малко действия.

Вижте общите данни за дълга - продължават да се повишават. Ако 2016 е годината, в която намалят ръста им и започнат да понижават дълговите нива, пониженият рискът за растежа - последиците за Китай - растат експоненциално.

 

Последни новини
Още от Анализи