Какво носи скъсването на отношенията между Риад и Техеран

Коментар на Риад Хамади от Bloomberg Дубай и Елиът Готкин от Bloomberg Тел Авив

Президентът на Иран Хасан Рохани на срещата на GECF в Техеран, 23 ноември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Президентът на Иран Хасан Рохани на срещата на GECF в Техеран, 23 ноември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Коментар на Риад Хамади от Bloomberg Дубай и Елиът Готкин от Bloomberg Тел Авив на кризата в отношенията между Саудитска Арабия и Иран след екзекуциите на шиити на 2 януари, сред които на прочут духовник шейх Нимр, довели до скъсване на дипломатическите отношения между двете страни. Хамади и Готкин разговарят с Анна Едуардс и Манъс Крани от студиото на Bloomberg в Лондон на 4 януари 2016.

 

Как се очаква да реагира Иран?

 

Риад Хамади, Bloomberg: Ще видим. Вчера имаше много силна риторика от ръководството в Техеран, имаше демонстрация и атака над посолството. Дали ще направят нещо публично - не се знае.

Вчера върховният лидер Хаменей говореше за божествената ръка на отмъщението, което означава, че няма да е правителството на Иран, което ще реагира, а Бог.

Освен това президентът Рохани даде да се разбере, че нямат интерес да усилят напрежението. За Рохани моментът не е особено подходящ. След 6 седмици има парламентарни избори в Иран и последното нещо, което той иска е напрежение или битка със Саудитска Арабия, която може да бъде отиграна от хардлайнерите в Техеран.

 

Какви са възможните регионални усложнения - казахте за някои от тях, които са останалите?

Риад Хамади, Bloomberg: Техеран и Риад са на противоположни мнения от няколко години. Има и една малка регионална война в Йемен. Това е най-голямата криза. Саудитска Арабия обвинява Иран в оказване на подкрепа за хутите, докато бомбардира на място бунтовниците и изпрати войска.

Имаме война и в Сирия, където иранците заедно с руснаците подкрепят режима на Асад. Има и други региони като Ливан, Бахрейн, а и сред шиитското малцинство в Саудитска Арабия изпитва напрежение.

Дали Иран ще увеличи подкрепата си в някоя от тези области - те вече доста силно подкрепят Сирия и Асад - остава да видим.

Ще има засилване на тези конфликти.

 

Да се насочим към близкоизточния ни редактор Елиът. Споменахме цената на петрола, която се повиши за втора поредна търговска сесия. Въпросът е как тази политически предизвикана криза ще се отрази на производителите на петрол - първият и петият най-голям производител в ОПЕК.

Елиът Готкин, Bloomberg: Сигурно инвеститорите ще успеят да направят разлика между войната с думи и това, което се случва на място. Дотогава вероятно производството ще бъде заплашено. Както казахме, Саудитска Арабия е производител номер едно, а Иран - пети най-голям в света. Докато се появят индикации, че производството може да бъде застрашено, ще имаме само реакции като тези сега на пазара.

Наистина имаме втора поредна сесия на ръстове на цената - от последната през 2015, преди ескалацията на напрежението между Риад и Техеран, петролът поскъпна с около 2% и днес.

Това сигурно е неизбежно като имаме два такива големи производители. Инвеститорите вероятно ще се поизнервят и ще има известна пазарна реакция. Но все пак ние излизаме от най-големия спад в цената на петрола. Имахме три години на спад на Брент и все още той е под 40 долара за барел. Така че оставаме далеч под там, където бяхме преди на петролния пазар.

 

Последни новини
Още от Анализи