Как геополитиката влияе на цената на петрола

Еймиър Дали, форекс стратег за Standard Chartered

Еймиър Дали, форекс стратег за Standard Chartered коментира влиянието на геополитическите събития върху цената на петрола. Дали разговаря с Анна Едуардс и Манъс Крани в студиото на Bloomberg в Лондон на 4 януари 2016.

 

Явно имаме да си говорим за толкова много неща само след няколко дни. Нека започнем с геополитическото напрежение и как то движи цените на петрола. Това мислите ли, че ще бъде краткосрочно или ще стане тема на 2016 г. – повече геополитическо напрежение включено в цените на петрола, както и добре познатите ни теми от 2015?

Мисля, че видяхме  приливи и отливи на геополитическо напрежение в цената на петрола и все повече гледаме какво ще стане с търсенето и предлагането и какво ще се случи в Китай, заедно с продължаващото производство в САЩ и други страни. Вярваме, че цената на петрола в САЩ ще се увеличи през годината и че това ще стане след намаляване на производството там. Така че не смятаме, че геополитическото напрежение ще има дълготрайни ефекти.

 

Ако разгледаме другите фактори - свръхпредлагане от 3 млн. барела на ден, САЩ изнасят за първи път от 40 г., саудитците произвеждат прекалено много, Иран заплашват с 1 млн барела на ден. Не съм съгласен с прогнозата за възстановяване на петрола през 2016, или просто съм много предпазлив?

Ако погледнете цените на петрола, ще видите, че спаднаха много през миналата година. Например в Канада, броят на платформите спадна с 200, и това няма да стане изведнъж. Просто отнема известно време, за да могат пазарите да реагират. Мисля, че в момента има много позитивни очаквания за цените на петрола. Мисля, че ще има слабост при валутите в зависимост от това дали сте производител или вносител на петрол.

Едно от местата, които наблюдаваме е Канада, при която имаше сериозна слабост в канадския долар и очакваме още по-голяма несигурност при парите.

 

А очаквате ли още облекчения от Канадската централна банка? Това ли ще бъде темата за десетте основни валути в света G10, тези, които са тясно свързани със суровините. Ще бъде ли намаляването на лихвите актуално за съответните централни банки тази година?

Да, мислим, че много от производителите на суровини ще трябва да облекчат политиката, но мислим, че особено при канадската банка, не е взето предвид в нивата на лихвите.

 

Ако погледнем тази графика – тя е за канадския долар през последната година и ще видим и данните за деня - той е надолу с 16%. За какво има по-силен импулс: за директен спад спрямо щатския долар, или ще видим други форми на слабост?

Мисля, че ще видим най-голямото движение на щатски срещу канадски долар. Това което можем да кажем за Канада е, че въпреки че видяхме значително обезценяване на канадския долар, не видяхме отражение на това в пазара на лихвите и върху всеобщите очаквания, че Канадската централна банка ще намали пак лихвите.

Последни новини
Още от Анализи