Хендерсън: Съюзниците на Саудитска Арабия не трябва да късат отношенията с Иран

Саймън Хендерсън от Вашингтонския институт каза, че е важно конфликтът да не ескалира

Адел ибн Ахмед ал Джубейр, министър на външните работи на Саудитска Арабия. Снимка: Dennis Brack/ Bloomberg News Адел ибн Ахмед ал Джубейр, министър на външните работи на Саудитска Арабия. Снимка: Dennis Brack/ Bloomberg News

Коментар на Саймън Хендерсън, сътрудник в Baker и директор на програмата за енергийна политика във Вашингтонския институт, на кризата в отношенията между Саудитска Арабия и Иран след екзекуциите на шиити на 2 януари, сред които на прочут духовник шейх Нимр, довели до скъсване на дипломатическите отношения между двете страни.

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия - Адел ибн Ахмед ал Джубейр каза, че Саудитска Арабия няма да поддържа повече отношения с държава, която подкрепя тероризма и сектантството. Не вика ли в този случай крадецът: „Дръжте крадеца!“?

Саймън Хендерсън: Речникът трябва да бъде променен, когато става дума за отношения със страните от Персийския залив, а може би и със страните от други части на света. Сектантството е проблем в Саудитска Арабия, но те не искат да си го признаят. Там живеят основно мюсюлмани сунити, но има и малцинство от шиити. Те обаче са мнозинство в източната провинция, разположена на брега на Персийския залив, където се намират и всички петролни залежи на Саудитска Арабия. Екзекутираният от Саудитска Арабия шиитски духовник Нимр ал Нимр идва от тази област и е бил арестуван, защото е искал повече права за общността на шиитите.

Той е един от общо 47 души, екзекутирани на този ден. В основата на всичко обаче е конфликтът между шиизма и сунизма в исляма, не конфликтът между две държави.

Саймън  Хендерсън: Това е само един от многото пластове в тази ситуация. В момента съществува регионално противопоставяне между Саудитска Арабия и Иран. Отчасти това съперничество има общо с етническите различия. Саудитите са араби, докато иранците са персийци. Важен фактор са и религиозните различия. Сунитския ислям, който е най-разпространения и иранския шиитски ислям. Две големи държави се намират в един и същи регион и всяка от тях смята, че трябва да доминира над другата.

Именно. Но това далеч не е краят на историята. Несъмнено ще има нужда от посредничество.

Саймън Хендерсън: „Посредничество“ е хубава дума, но не мисля, че тя ще се използва през тази седмица. В най-добрия случай трябва да се надяваме конфликтът да не ескалира. Нещата не се развиха добре. Шиитският лидер беше екзекутиран и в отговор посолството на Саудитска Арабия в Техеран беше атакувано. Саудитска Арабия от своя страна реагира като скъса дипломатическите си отношения с Иран. Има нужда някой да напомни, че в момента важна е трезвата мисъл и нещата не трябва да продължат да се развиват по такъв начин. Трябва да се избегне вариант, при който съюзниците на Саудитска Арабия от района на Персийския залив и Арабския полуостров също да скъсат връзките си с Иран.

 

Последни новини
Още от Анализи