Стурнарас предупреждава за нови проблеми с Гърция

Ново забавяне в преговорите с кредиторите е немислимо, заяви гуверньорът на Гръцката централна банка

Янис Стурнарас, гуверньор на Гръцката централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Янис Стурнарас, гуверньор на Гръцката централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас даде сериозно предупреждение за риска от това Гърция да не успее да постигне споразумение с кредиторите си по отношение на редица мерки, които трябва да изпълни според спасителната програма на страната, пише Bloomberg. В същото време премиерът Алексис Ципрас отново заяви, че кабинетът му няма да толерира „неприемливи“ изисквания за допълнителни орязвания на пенсиите. 

Стурнарас пише в статия, публикувана във вестник Kathimerini, че ЕС в момента е много по-малко подготвен за справяне с нова гръцка криза. Това е нетипично силна публична намеса от страна на гуверньора на Гръцката централна банка. 

Гърция – най-задлъжнялата страна в Европа – се подготвя за нови преговори с кредиторите по отношение на редица тежки икономически мерки, включващи пенсионна и данъчна реформа. 

След месеци на тежки преговори, приключили с налагането на капиталови контроли. Правителството на Алексис Ципрас се съгласи на ново спасително споразумение като в замяна на реформи и затягане на коланите Гърция трябва да получи заеми на стойност 86 млрд. евро. Ципрас каза на 2 януари, че Гърция ще спази споразумението, но няма да „се поддаде на неприемливи и несправедливи изисквания“ за още орязвания на пенсиите. 

Стурнарас обаче предупреждава, че ескалиране на дискусията на ниво лидери на ЕС ще е „изключително опасно“, във време, в което в Съюза има открити разделения в мненията по въпроси от имиграцията до банковия съюз. Забавяне в преговорите ще задълбочат рецесията и отново ще има затягане на мерките по отношение на движението на капитали, допълни Стурнарас. Той призова правителството и парламента да застанат зад постигнатото споразумение. 

Гърция е покрила 75% от фискалната консолидация, необходима, за да направи дълга на страната устойчив, каза още Стурнарас. Той определи забавянето в преговорите през първата половина на 2015 като виновно за това, че консолидацията не е вече на 85% и предупреди, че ново протакане в преговорите е немислимо. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи