Биткойн: Какво ни очаква през 2016

Списъкът се чете като фантастичен роман с еднорози, копачи и мистериозен създател

Биткойн. снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Биткойн. снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Въпреки че шумът може би поотслабна, 2015 все пак беше натоварена годна за биткойна. Инвестициите в рисков капитал надминаха 1 млрд. за първи път. За хората става по-лесно да инвестират в дигиталната валута, благодарение на зараждането на фирми като Bitcoin Investment Trust. Големи финансови компании - Nasdaq, American Express и Visa инвестираха в стартъпи за биткойн, „повратен момент, що се отнася до отношението към технологиите“ каза Гил Луриа, анализатор в Wedbush Securities.

Какво може да очакваме през 2016? По всяка вероятност ще видим първата биткойн компания, оценена на над 1 млрд. долара, самоналожено забавяне в новото производство на биткойна (което ще фалира някои копачи) и повече финансови институции, които приемат валутата и технологията ѝ. Основните неизвестни са цената, потребителското настроение и, както обикновено, истинската идентичност на създателя на биткойн – Сатоши Накамото. Всичко това идва докато биткойн търговци доближават най-високи нива за годината до около 438$ в петък.

„Това трябва да е важна година за Биткойн“, написа в електронно писмо Тим Дрейпър, рисков капиталист, който е купувал биткойни и е инвестирал в свързани стартъпи. „Очаквам някои от потребителските приложения да излязат на бял свят Очаквам правителството на САЩ най-накрая да припознае биткойн като валута.. Очаквам да чуя за първия биткойн еднорог“ (може би, Coinbase)

Ето някои от развитията, които се очакват за биткойн пре 2016:

Разполовяване на биткойн

Нови биткойни се генерират постоянно, когато оператори на постоянно правещи изчисления компютри, наречени копачи, решават сложни уравнения и записват всяка трансакция. Броят на биткойни, които могат да се генерират обаче е ограничен от дизайна в софтуера на дигиталната валута. Веднъж на всеки четири години, броят на биткойните, които копачите могат да изкопават на всеки 10 минути, се намалява наполовина. През лятото на 2016 стават 4 години от последното разполовяване, като таванът ще падне до 12,5 биткойна на всеки 10 минути. Това са лоши новини за някои копачи, особено за тези с по-стари машини. „Те просто се впускат и се опитват да изкопаят колкото може повече“ каза Боби Лий, президент на китайският басейн за обмен и копаене на биткойни BTCC. С по-малко нови биткойни, цената на виртуалната валута може да се покачи, каза той.

Размер на блока

Информацията в биткойн мрежата се складира на парчета, наречени блокове. Някои хора се притесняват, че с нарастване на броя на хора, които използват и купуват биткойн, мрежата ще среща трудности и значително ще се забави. Някои предлагат промяна на размера на блока, за да се разреши този проблем. „Една от най-важните промени, които бих искал да видя е постигането на консенсус между всички страни, замесени с биткойн по въпроса как да продължим напред“, каза Чарли Лий, братът на Боби, инженерния директор в Coinbase, както и създател на биткойн конкурента Litecoin

Финансова индустрия

Бари Силбърт, чиято компания управлява Bitcoin Investment Trust, наскоро предрече, че Уол Стрийт ще започне да търгува биткойни, според участник на частно инвеститорско събитие. Традиционните банки, които винаги са стояли настрана от биткойн стартъпи, ще започнат да работят с тези компании, каза той.

Финансовите компании също ще започнат да използват блок-веригата, основната технология на биткойн, за безопасни трансакции. Дори те да не използват директно биткойн, една блок-верига може да помогне за потвърждаването на всяка една финансова трансакция – от търговия с акции до изплащане на купон на облигации. R3 – стартъп компания е влючила 30 банки, включително Citigroup и Bank of America, за да развият стандарти и технология, която финансовите институции могат да използват. Надяват се да покажат резултати през следващата година, каза говорителят на R3 Чарли Купър.

В същото време повече институционални инвеститори може да започнат да търгуват биткойни. „Като екосистема, ние едва сме засегнали повърхността на институционалната намеса“, каза Тайлър Уинкълвос, инвеститор в борсата за биткойни Gemini.

Фалит на стартъпите

С навлизането на стотици биткойн компании, няма да има пари за всички. Повече биткойн стартъпи може да се слеят или фалират, предрече Силбърт.

Една от причините за това може би е по-бавното от очакванията възприемане на биткойните от потребителите. Остри колебания в стойността на дигиталната валута спрямо долара и други валути ще продължат да отблъскват потребителите и ще направят биткойна непрактичен за всекидневна употреба.

Последни новини
Още от Анализи